ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Δρ. Πέσακ: «Mέχρι ενός ορίου tο testing σε μαθητές, μετά δεν αποτρέπει τη διασπορά»

Newsroom

Η διενέργεια τεστ στους μαθητές κατά την επιστροφή στο σχολείο έχει αξία μέχρι ενός ορίου για τον έλεγχο της διασποράς του κορωνοϊού, από εκεί και πέρα όμως το μόνο σημαντικό είναι η επικέντρωση στο πρωτόκολλο της τήρησης των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης με τα σχολεία ανοιχτά.

Αυτή είναι η επιστημονική άποψη του γνωστού Ισραηλινού παιδίατρου, Δρ. Ιτάι Πέσακ που διευθύνει την παιδιατρική κλινική του Sheba Medical Center.

Ο Δρ. Πέσακ εξηγεί ότι με τα κρούσματα σε τόσο υψηλά επίπεδα το testing δεν έχει κάποια ιδιαίτερη επίδραση, καθώς τα παιδιά μολύνονται ούτως ή άλλως και κατά κύριο λόγο εκτός σχολικής αίθουσας, στο οικογενειακό τους περιβάλλον, ενώ υπεραμύνεται της λειτουργίας των σχολείων ως πυλώνα σταθερότητας για την ψυχική υγεία των παιδιών σε μια περίοδο αβεβαιότητας.

«Βλέπουμε ότι τα περισσότερα παιδιά μολύνονται βασικά στα σπίτια τους, μετά το σχολείο και όχι κατά τη διάρκεια του μαθήματος, γιατί όταν είναι στο σχολείο και εφόσον το σχολείο τηρεί τα πρωτόκολλα υγιεινής - επιχειρώντας να κρατήσει το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας έξω, με μάσκες στη διάρκεια των μαθημάτων, διατηρώντας ίδιες ομάδες μαθητών και διχώς να τις ανακατεύει - τότε τα παιδιά είναι σχεδόν δεδομένο ότι δεν θα κολλήσουν στο σχολείο ακόμα και εάν το ιικό φορτίο είναι μεγάλο. Μολύνονται το απόγευμα, στο σπίτι, όταν παίζουν με τους φίλους τους, σε κλειστούς χώρους, χωρίς μάσκες. Συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να αποτρέψεις τη διασπορά της μόλυνσης, από τη στιγμή που αυτή περάσει ένα δεδομένο όριο θετικών στο κορωνοϊό μαθητών στην κοινότητα».

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα της τέταρτης δόσης στην θωράκιση του πληθυσμού, ο Δρ. Πέσακ στάθηκε στη σημασία της χορήγησης της αναμνηστικής δόσης στο σωστό πληθυσμό και στο κατάλληλο χρονικό σημείο και όχι στον αριθμό των δόσεων ενός εμβολίου.

«Ο αριθμός των δόσεων δεν είναι κάτι που για μένα ως παιδίατρο, ανοσολόγο και κάποιον που έχει ασχοληθεί με αυτή την πανδημία για αρκετό καιρό τώρα, είναι κάτι σχετικό. Το θέμα είναι η καταλληλότητα της αναμνηστικής δόσης. Το εάν χορηγώ την αναμνηστική δόση στο σωστό πληθυσμό και το εάν είναι αποτελεσματικό στο να τον προστατεύσει απέναντι στο νέο κύμα», υπογράμμισε.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ