ΕΛΛΑΔΑ

Η μαθητική παρέλαση της Αθήνας για την 28η Οκτωβρίου

Η μαθητική παρέλαση της Αθήνας για την 28η Οκτωβρίου
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Παντελής Σαίτας

Πλήθος κόσμου και πολιτικών συγκεντρώθηκε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας για να εορτάσει την εθνική επέτειο και να παρακολουθήσει τη μαθητική παρέλαση.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο ο υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου ο οποίος μετά το πέρας της παρέλασης δήλωσε:

«Είμαστε σήμερα εδώ για να τιμήσουμε όλες και όλους που αγωνίστηκαν ενάντια σε όσους επιτέθηκαν στη χώρα μας, στη συνέχεια, στον κατακτητή, δηλαδή το φασισμό και το ναζισμό. Ένας αγώνας που άρχισε με το μεγαλειώδες “όχι” του λαού μας, συνεχίστηκε με τη μεγαλειώδη Εθνική Αντίσταση. Σήμερα τιμούμε αυτό τον κόσμο, γιατί η σημερινή δημοκρατία τούς οφείλει πάρα πολλά».

Συνέχισε λέγοντας πως «το «όχι», όμως του λαού μας έχει μια τραγική επικαιρότητα και στις μέρες μας, που είναι ένα «όχι» στους πολέμους , όπου και αν γίνονται, είναι ένα «όχι» σε ό,τι μας χωρίζει και σε τελική ανάλυση, ένα «ναι» στη Δημοκρατία».

«Είδαμε και πάλι τους μαθητές μας να παρελαύνουν. Θέλουμε ένα σχολείο που να διαπλάθει γνήσιους πατριώτες, δηλαδή πολίτες με φρόνημα, ελεύθερο και δημοκρατικό», δήλωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης.

Εκ μέρους της ΝΔ, η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι η «σημερινή μέρα τιμής και μνήμης μάς θυμίζει ένα χρέος, από τη μία «απέναντι στους προγόνους μας, οι οποίοι αγωνίστηκαν με την ίδια τους τη ζωή, προκειμένου όλοι εμείς σήμερα να είμαστε ελεύθεροι», ένα χρέος απέναντι στη σημερινή γενιά και στις μελλοντικές γενιές, αλλά και «το χρέος που έχουμε ενωτικά απέναντι σε φωνές διχαστικές και λαϊκισμού, να φροντίσουμε ούτως ώστε η νέα γενιά, οι επόμενες γενιές, τα παιδιά που είδαμε σήμερα να παρελαύνουν να έχουν ένα καλύτερο αύριο στη χώρα μας».

«Τιμούμε σήμερα την εποποιία των στρατιωτών μας στα χιονισμένα βουνά της Αλβανίας. Διδασκόμαστε από τις ηρωικές τους πράξεις που νοηματοδοτούν και το δικό μας σήμερα αγώνα εναντίον της δημαγωγίας και του λαϊκισμού που υπονομεύουν τη χώρα», δήλωσε εκ μέρους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Το ότι η νεολαία έδειξε ότι τιμά και σέβεται τους ήρωες που έπεσαν στα βουνά της Πίνδου, υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Καμμένος και πρόσθεσε: «Πρέπει να δούμε τα παιδιά μας στα μάτια. Τα παιδιά μας να κοιτάξουν την κοινωνία στα μάτια, να αγαπούν την οικογένεια τους την πατρίδα τους και όλοι μαζί να προσπαθήσουμε για ένα καλύτερο αύριο ειδικά για τα παιδιά μας, γιατί αυτά είναι το μέλλον της πατρίδας».

«Η μνήμη είναι ο μεγάλος εχθρός της λήξης. Οι λαοί προοδεύουν και δημιουργούν με σταθερές αναφορές στην ιστορική τους πορεία. Γι' αυτό, το πρώτο χρέος μας στην πατρίδα είναι η ενθύμηση των προγόνων μας. Το δεύτερο, η συνέχιση του έργου τους. Το τρίτο, δε, και σπουδαιότερο, να παραδώσουμε στη νέα γενιά που πριν λίγο εμπρός μας παρέλασε με υπερηφάνεια, την εντολή να μας ξεπεράσει. 'Αλλωστε, οι Έλληνες έχουμε απέναντι στο θάνατο και περιφρόνηση και παράτολμο θάρρος για να αντιμετωπίζουμε την κάθε επιβουλή». Αυτό τόνισε, από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο Κωσταντίνος Κατσίκης.

Από την πλευρά της Ένωσης Κεντρώων, ο Αναστάσιος Μεγαλομύστακας τόνισε ότι «οφείλουμε να μην ξεχνάμε, τουλάχιστον για να φύγουμε από τη δύσκολη και παράδοξη κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε, όπου οι πολίτες νιώθουν ότι δεν είναι σε μια ελεύθερη χώρα και δυστυχώς τα παιδιά μας φεύγουν μακριά γιατί δε μπορούν ούτε καν να επιβιώσουν εδώ. Εύχομαι όλα αυτά να αλλάξουν και να έχουμε δύναμη».

Τέλος, εκ μέρους του Ποταμιού, ο Δημήτρης Τσιόδρας δήλωσε: «Κάθε γενιά έχει τις δικές της προκλήσεις. Η πρόταση για τη δική μας γενιά σήμερα, για την πολιτική τάξη σήμερα είναι να δημιουργήσει μια Ελλάδα η οποία δεν θα διώχνει τα παιδιά της, θα τους δίνει ευκαιρίες εδώ να δημιουργήσουν».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ