ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πυρετός διεργασιών για να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να εγκριθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ

Πυρετός διεργασιών για να κλείσουν οι εκκρεμότητες και να εγκριθεί η δόση των 2 δισ. ευρώ
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πυρετός διεργασιών είναι σε εξέλιξη προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση και δανειστές στο θέμα της προστασίας της α’ κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, αλλά και στο θέμα της ρύθμισης των 100 δόσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο, θα πραγματοποιηθεί νέα τηλεδιάσκεψη, στις 15:30.

Το EuroWorking Group που θα συνεδριάσει αργότερα, δεν αναμένεται να γεφυρώσει τις διαφορές, με την κυβέρνηση να αναζητεί λύσεις σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Αν και ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί, είτε από την κυβέρνηση, είτε από την Κομισιόν πληροφορίες αναφέρουν πως εντός της ημέρας ο Αλέξης Τσίπρας θα επικοινωνήσει με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλώντ Γιούνκερ σε μία προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου.

Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν πως το κλίμα εν πολλοίς ομοιάζει με αυτό που επικρατούσε πριν τη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου και ότι για ακόμη μια φορά οι Ευρωπαίοι δοκιμάζουν την ελληνική πλευρά. «Έχουμε λάβει πλήθος μέτρων και ακόμη μιλάνε για εμπιστοσύνη και αξιοπιστία», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Πάντως, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε χθες την αποφασιστικότητά του να μην κάνει πίσω στις απαιτήσεις των θεσμών στο θέμα των πλειστηριασμών, αποσαφηνίζοντας κατά την εισήγησή του στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, ότι θα προστατεύσει την πρώτη κατοικία των αδυνάμων.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ διαρκώς απομακρύνεται με το Eurogroup να αναμένεται αύριο να δώσει τελεσίγραφο στην κυβέρνηση να κλείσει τη λίστα με τα πρώτα προαπαιτούμενα, ώστε να μην εκταμιευτεί με καθυστέρηση τόσο η δόση, όσο και τα 10 δισ. ευρώ που σχετίζονται με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Η κυβέρνηση θα ήθελε να έχει κλείσει τα ανοικτά μέτωπα έως την προσεχή Τετάρτη, οπότε έρχονται στην Αθήνα οι Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ), Νίκολα Τζιαμαρόλι (ESΜ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) για να οριστικοποιήσουν και να δρομολογήσουν τη λίστα με τα δεύτερα προαπαιτούμενα.

Κατά κάποιες πηγές δεν αποκλείεται ο κ. Τσίπρας να ζητήσει για την άρση του αδιεξόδου τη μεσολάβηση της Αγκέλα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ κατά την Άτυπη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών των κρατών - μελών της Ε.Ε. για το προσφυγικό που θα διεξαχθεί στις 12 Νοεμβρίου στη Βαλέτα της Μάλτας. Άλλες πηγές αναφέρουν πως η επικοινωνία του Έλληνα πρωθυπουργού με τους ηγέτες Γερμανίας και Γαλλίας θα μπορούσε να προηγηθεί της Συνόδου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ