ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά Αττική: Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών, αγώνας δρόμου για τους αγνοούμενους

Φωτιά Αττική: Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών, αγώνας δρόμου για τους αγνοούμενους
Eurokinissi

83 είναι επισήμως οι νεκροί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην αναλοτική Αττική. Λίγο μετά τις ανακοινώσεις της εκπροσώπου της Πυροσβεστικής που ενημέρωσε για 82 νεκρούς, ένας ακόμα άνθρωπος που βρισκόταν στην ΜΕΘ, εξέπνευσε. 

Όπως είπε η εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Σταυρούλα Μαλλίρη, οι έρευνες για τον εντοπισμό των αγνοούμενων συνεχίζονται με αμείωτη ένταση από τις περιπολίες πεζοπόρων τμημάτων.

Ελέγχονται υπαίθριοι χώροι, αυτοκίνητα, αυλές σπιτιών, οικίες που έχουν καταστραφεί μερικώς ή ολικώς και όποιον άλλο χώρο πιθανώς να υπάρχουν άνθρωποι.

Στις οικίες που είναι κλειστές και δεν μπορούν να εισέλθουν οι πυροσβέστες, προς το παρόν δεν έχει διενεργηθεί ακόμη έλεγχος.

«Συναισθανόμενοι την αγωνία των συγγενών των αγνοούμενων, σας αναφέρουμε ότι οι έρευνες για την αναζήτηση αυτών δεν θα σταματήσουν, προτού ελεγχθούν όλοι οι χώροι και τα σημεία στα οποία εξελίχθηκε η πυρκαγιά» διαβεβαίωσε η κ. Μαλλίρη.

Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στα νοσοκομεία 57 ενήλικες, εκ των οποίων 11 είναι διασωληνωμένοι.

Στο «Παίδων» παραμένουν και τέσσερα παιδιά, η κατάσταση των οποίων δεν εμπνέει καμία ανησυχία.

Συνεχίζονται οι ταυτοποιήσεις

Οι ταυτοποιήσεις διενεργούνται από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών και το εργαστήριο DNA της ΕΛΑΣ.

Όπως επιβεβαιώνει η ΕΛΑΣ, ήδη έχουν γίνει περισσότερες από δέκα ταυτοποιήσεις θυμάτων.

Στη συνέχεια και αφότου τα αποτελέσματα έχουν διαβιβαστεί στη Διεύθυνση Εγκλημάτων και Εμπρησμού του Πυροσβεστικού Σώματος, ενημερώνονται οι οικογένειες.

Πρωτόγνωρη χαρακτήρισε την κατάσταση με τα θύματα από τις φονικές πυρκαγιές ο Νίκος Καρακούκης, προϊστάμενος της ιατροδικαστικής υπηρεσίας Αθηνών, κάνοντας λόγο για «μαζική καταστροφή».

Όπως είπε, τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους είτε από τις φλόγες είτε από πνιγμό στη θάλασσα. «Έχουν προχωρήσει αρκετά οι διαδικασίες της ιατροδικαστικής έρευνας. Οι σοροί είναι γύρω στις 62. Πιστεύουμε ότι μέχρι το Σάββατο θα έχουμε τελειώσει» επισήμανε ο κ. Καρακούκης, διευκρινίζοντας πως η διαδικασία γίνεται με μεθόδους μακροσκοπικής αναγνώρισης από τους ιατροδικαστές και μέσω του DNA από τα αρμόδια εργαστήρια και προχωρούν οι διαδικασίες.

«Υπάρχουν σε μεγαλύτερο βαθμό πλήρεις απανθρακώσεις και δυστυχώς σε μερικές περιπτώσεις υπάρχουν μόνο τμήματα ανθρώπινων σωμάτων. Κι εκεί είναι ακόμα πιο δύσκολα τα πράματα. Δίνεται προτεραιότητα στις σορούς που υπάρχει αναγνώριση και από τους συγγενείς για να γίνει και ταυτοποίηση με DNA. Μόλις ταυτοποιηθούν από τα εργαστήρια της ΔΕΕ, θα δοθούν στους συγγενείς. Οι σοροί είναι στο Σχιστό κι έρχονται τμηματικά… Κάνουμε τα πάντα να ολοκληρωθεί η διαδικασία μέσα στο επόμενο τριήμερο. Σε απανθρακωμένες σορούς μπορεί να γίνουν λάθη, να πάρουν άλλες σορούς και αυτό υπό την πίεση του χρόνου δεν πρέπει να γίνει. Μπορεί να πάρει λίγο χρόνο παραπάνω, αλλά πρέπει να το κάνουμε σωστά γιατί και οι συγγενείς περιμένουν τις σορούς» είπε με τη σειρά του ο ιατροδικαστής Νίκος Καλόγρηας.

Υπενθυμίζεται πως οι δηλώσεις των αγνοουμένων γίνονται στον τηλεφωνικό αριθμο 199 της Πυροσβεστικής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ