ΕΛΛΑΔΑ

«Τσουχτερά» πρόστιμα σε όσους δεν ανακυκλώνουν φέρνει το νέο νομοσχέδιο

«Τσουχτερά» πρόστιμα σε όσους δεν ανακυκλώνουν φέρνει το νέο νομοσχέδιο
EUROKINISSI/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Αλλαγές που στοχεύουν στην ενίσχυση της ανακύκλωσης από τους ίδιους τους πολίτες, αλλά και από τους Δήμους, φέρνει το νέο νομοσχέδιο περί ανακύκλωσης που προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Μεταξύ άλλων προβλέπονται «τσουχτερά» πρόστιμα που ξεκινούν από 20 και φτάνουν έως και τα 500 ευρώ σε όποιον δεν ανακυκλώνει και πετάει τα σκουπίδια του οπουδήποτε.

Στο νομοσχέδιο, το οποίο έρχεται σήμερα, Παρασκευή στη Βουλή, οι Δήμοι αναγορεύονται σε βασικό μοχλό της αναβάθμισης της διαχείρισης αποβλήτων (πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση) προς όφελος του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, αναβαθμίζεται ο ρόλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης ο οποίος θα μπορεί να επιβάλει και πρόστιμα σε συστήματα ή φορείς που παραβιάζουν τη νομοθεσία.

Στόχοι μέχρι το 2020 αποτελούν η ανάκτηση, η ανακύκλωση και η επαναχρησιμοποίηση σε τοπικό επίπεδο σε ποσοστό 50%, ενώ κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό το κομμάτι της διαλογής στην πηγή και η ανάκτηση του βιοαποδομήσιμου υλικού στον κάδο.

Στόχο αποτελεί επίσης η τιμολογιακή πολιτική, καθώς και τα δημοτικά τέλη να συνδεθούν με τις ποσότητες των απορριμμάτων που παράγει ο κάθε δήμος, έτσι ώστε οι πολίτες να διαπιστώνουν την ανταποδοτικότητα του μέτρου μέσω της μείωσης των δημοτικών τελών, ανάλογα με τα ποσοστά ανακύκλωσης που επιτυγχάνονται.

Όπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, «ο πόρος της ανακύκλωσης είναι κοινωνικός πόρος και πρέπει να επιστρέφεται στην κοινωνία που τον έχει καταβάλει».

Τα πρόστιμα σε όσους δήμους «αμελούν» τις υποχρεώσεις τους για εναλλακτική διαχείριση και δεν υποβάλλουν ετήσια έκθεση διαχείρισης δημοτικών αποβλήτων θα κυμαίνονται από 1.000 έως 10.000 ευρώ.

Επιπλέον, στο εν λόγω νομοσχέδιο προβλέπονται τέλη και οικονομικά μέτρα για τη μείωση της πλαστικής σακούλας, ενώ ενισχύεται περαιτέρω ο ρόλος της ΤΑ σε σχέση με τους ελέγχους, αλλά και τις κυρωτικές διατάξεις.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ