Ψάρεψαν καρχαρία 4 μέτρων στον Αστακό (pics)
Πηγή: Reuters/Φωτογραφία αρχείου

Ένας καρχαρίας μήκους περίπου 4 μέτρων πιάστηκε στα δίχτυα αλιευτικού σκάφους στο Ιόνιο πέλαγος και συγκεκριμένα στον Αστακό.

Πρόκειται για τον καρχαρία αλέτρι, εξακαρχαρίας, εξαβράγχιος ή γκρίζος νωτιδανός, ενώ η επιστημονική ονομασία Hexanchus griseus – Εξάνχος ο φαιός.

 Όπως αναφέρει το boatfishing.gr, είναι μια ιδιαίτερη κατηγορία καρχαρία κυρίως λόγω των πρωτόγονων αλλά και σύγχρονων χαρακτηριστικών. Σε μήκος μπορεί να φτάσει τα 5,5 μέτρα και βάρος 600 κιλά. Έχει σχήμα παρόμοιο με αυτό των καρχαριών που ζούσαν στην Τριασική περίοδο, με ένα ραχιαίο πτερύγιο, κοντά στο ουριαίο πτερύγιο και έχει έξι ζεύγη από βράγχια.

 Βρίσκεται σε βάθη μεγαλύτερα από 90 μέτρα και έχει καταγραφεί σε βάθος δύο χιλιομέτρων σε όλες τις τροπικές και εύκρατες θάλασσες της Γης. Λόγω της μεγάλης εξάπλωσής του η διατροφή του ποικίλει και περιλαμβάνει συνήθως μαλάκια, καρκινοειδή.

Αν και μεγάλος, φαίνεται να μην έχει επιτεθεί σε ανθρώπους. Αλιεύεται για το λάδι από το συκώτι του. Το κρέας του ωμό είναι δηλητηριώδες.

KARXARIAS

(Πηγή φωτογραφίας boatfishing.gr)

Διαβάστε επίσης