ΕΛΛΑΔΑ

ΔΟΜ: Περισσότεροι από 2.000 υπήκοοι τρίτων χωρών επέστρεψαν στην πατρίδα τους από την Ελλάδα

ΔΟΜ: Περισσότεροι από 2.000 υπήκοοι τρίτων χωρών επέστρεψαν στην πατρίδα τους από την Ελλάδα
EUROKINISSI/ ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ/ φωτογραφία αρχείου

Περισσότεροι από 2.000 υπήκοοι τρίτων χωρών, που έχουν επιστρέψει εθελοντικά από την Ελλάδα στην πατρίδα τους, εφαρμόζουν ήδη εξατομικευμένα σχέδια επανένταξης με την υποστήριξη του ΔΟΜ, όπως αναφέρει ανακοίνωση του διεθνούς οργανισμού.

Οι συνολικά 2.084 ωφελούμενοι επέστρεψαν εθελοντικά στην πατρίδα τους από τον Ιούνιο 2016 μέχρι τον Σεπτέμβριο 2017 και έλαβαν βοήθεια σε είδος αξίας 1.500 ευρώ ο κάθε ένας, με σκοπό είτε την ίδρυση μικρής επιχείρησης (για τους 1.953 εξ αυτών) είτε την παροχή ιατρικής βοήθειας, εκπαίδευσης, προσωρινής στέγασης, οικιακού εξοπλισμού και σεμιναρίων επαγγελματικής κατάρτισης. Όπως διευκρινίζεται, η βοήθεια επανένταξης είναι εξατομικευμένη και λαμβάνεται υπόψη η ευαλωτότητα του επωφελούμενου, η εργασιακή εμπειρία και τα προσόντα που μπορούν να εγγυηθούν τη βιωσιμότητα του σχεδίου επανένταξης.

Η πλειονότητα των ωφελούμενων κατάγεται από το Πακιστάν (1.184), τη Γεωργία (342) και το Ιράκ (173). Οι 1.750 είναι άντρες και οι 334 γυναίκες. Μεταξύ αυτών ο Χασάν Χοσεϊνί από το Αφγανιστάν ο οποίος αποφάσισε να επενδύσει σε ένα εργαστήρι μετάλλου στην Καμπούλ μετά την επιστροφή του. Προσέγγισε το παλιό του αφεντικό, έναν τεχνίτη μετάλλου, με τον οποίον δούλευαν μαζί πριν φύγει για την Ευρώπη, και του πρότεινε να ξεκινήσουν μια επιχείρηση μαζί. Με τη βοήθεια του ΔΟΜ το πλάνο του υλοποιήθηκε και σήμερα παράγουν μια σειρά προϊόντων από μέταλλο, όπως πόρτες, φράχτες και κουφώματα παραθύρων. Λόγω της επιτυχίας της επιχείρησης οι δύο συνεργάτες έχουν ήδη προσλάβει και έναν υπάλληλο και προγραμματίζουν να ανοίξουν και δεύτερο εργαστήριο μετάλλου σε άλλη περιοχή της Καμπούλ, μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο.

Η χρηματοδότηση των σχεδίων επανένταξης υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Η εφαρμογή των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων επανένταξης», που χρηματοδοτείται κατά 75% από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά 25% από εθνικούς πόρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ