ΕΛΛΑΔΑ

«Γέφυρα» Ανατολής και Δύσης η Αθήνα, άρχισαν οι εργασίες της 2ης Διεθνούς Διαθρησκευτικής Διάσκεψης

«Γέφυρα» Ανατολής και Δύσης η Αθήνα, άρχισαν οι εργασίες της 2ης Διεθνούς Διαθρησκευτικής Διάσκεψης
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI

Άνοιξαν σήμερα, Δευτέρα, οι πύλες της Διεθνούς Διάσκεψης για τον «Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και την Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή». Η προ διετίας πρωτοβουλία του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, λαμβάνει θεσμικό χαρακτήρα καθιστώντας την Ελλάδα βήμα ειλικρινούς και ανοιχτού διαλόγου στην προσπάθεια της υπεράσπισης του Θρησκευτικού και Πολιτιστικού Πλουραλισμού στη Μέση Ανατολή και της προώθησης κουλτούρας διαλόγου και συναίνεσης.

Πρόκειται για μια ξεχωριστή διεθνή συνάντηση που θα δώσει εκ νέου την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να δημιουργήσουν ή να ενισχύσουν ήδη υπάρχοντες διαύλους διαλόγου με σκοπό την προσέγγιση, τη δικτύωση, τον αλληλοσεβασμό και εντέλει, την ειρηνική συνύπαρξη και μεταξύ των διαφορετικών θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων της περιοχής. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι στη Διάσκεψη έχουν προσκληθεί επίσης εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και της κοινωνίας των πολιτών. Η πολυσυλλεκτικότητα των συμμετοχών δείχνει το εύρος των ζητημάτων που τίθενται προς συζήτηση και προβληματισμό, καθώς ο πλουραλισμός και η ανεκτικότητα αποτελούν «οριζόντιο» ζητούμενο για το σύνολο των πολιτικών και κοινωνικών σχέσεων μεταξύ κρατών και λαών της περιοχής.

diaskepsi 1

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Στη Διάσκεψη, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, θα συμμετάσχουν οι υπουργοί Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι, της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, και της Παλαιστίνης, Ριάντ Μάλκι, ο υφυπουργός του Βατικανού, καθώς και υψηλόβαθμες αντιπροσωπείες από το σύνολο των χωρών της Μέσης Ανατολής και της Μεσογείου. Θα παραστούν επίσης ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, οι Πατριάρχες Ιεροσολύμων, Αλεξανδρείας και Κύπρου, εκπρόσωποι όλων των ορθόδοξων εκκλησιών, ο Μεγάλος Μουφτής της Αιγύπτου, καθώς και προεξάρχοντες θρησκευτικοί ηγέτες από το Μουσουλμανικό και Εβραϊκό κόσμο που θα εκπροσωπήσουν το σύνολο σχεδόν των θρησκευτικών και πολιτιστικών κοινοτήτων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Η εναρκτήρια ομιλία του Ν.Κοτζιά

Τον σημαντικό ρόλο που έχει αναλάβει στην περιοχή μας η Ελλάδα ως η χώρα με τους πιο ισχυρούς και πολιτιστικούς δεσμούς μαζί της και ως φάρος ασφάλειας και σταθερότητας, προέταξε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στον εναρκτήριο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη των εργασιών της Διεθνούς Διάσκεψης.

«Η Ελλάδα υπήρξε και είναι η χώρα που υποστηρίζει επί χιλιετηρίδες τον σεβασμό του διαφορετικού, την ανεκτικότητα ανάμεσα σε θρησκείες και πολιτισμούς, τη δημιουργική ανταλλαγή των επιτευγμάτων τους, τη διδασκαλία του ενός από τον άλλο», επεσήμανε ο ΥΠΕΞ και κατέθεσε δύο προτάσεις. «Να καταθέσουμε το 2018 ειδικό ψήφισμα στον ΟΗΕ και στην επιτροπή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και να εισάγουμε στα κείμενα της ΕΕ τη θεματολογία που θα μας απασχολήσει σήμερα και αύριο» είπε. Παράλληλα, πρότεινε και την περαιτέρω ενίσχυση του Παρατηρητηρίου, του Κέντρου για τον θρησκευτικό πλουραλισμό στη Μέση Ανατολή, το οποίο ιδρύθηκε στο πλαίσιο της Α’ Διεθνούς Διάσκεψης.

diaskepsi 3

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

«Στην περιοχή μας πρέπει να παλέψουμε για το σεβασμό απέναντι στο διαφορετικό, ιδιαίτερα ως προς τους εβραίους και τους μουσουλμάνους, τους χριστιανούς και τους Γιαζίντι, αλλά και τους μουσουλμάνους, σιίτες και σουνίτες, Κούρδους και Άραβες. Να σχεδιάσουμε πώς θα εξασφαλιστεί η επιστροφή στις εστίες τους και όχι πώς στο όνομα της κοινωνικής μηχανής θα αποκλειστούν με θρησκευτικά και πολιτιστικά κριτήρια ορισμένες ομάδες. Πρέπει να υπερασπιστούμε την ποικιλομορφία της περιοχής μας, η οποία είχε πετύχει τον πλουραλισμό που πολλοί ονειρεύονται στη Δύση, ως στόχο νεωτερικότητας, εδώ και χιλιάδες χρόνια», τόνισε ο υπουργός.

Επείγον, έκρινε επίσης ότι είναι να τεθεί στο τραπέζι των συζητήσεων και το πώς θα προστατευθούν τα μνημεία στη Μέση Ανατολή. Πώς θα οργανωθεί η επιστροφή και φροντίδα τους. Πώς θα αποτραπεί να πωληθούν και αγοραστούν σε τρίτες χώρες. «Πρέπει να εξηγήσουμε σε όλη την ανθρωπότητα ότι η καταστροφή τόσων μνημείων θρησκείας και πολιτισμού, και ακόμα περισσότερο τόσων κοινοτήτων, αποτελεί ανεπανόρθωτη απώλεια για όλη την ανθρωπότητα», είπε χαρακτηριστικά.

diaskepsi 5

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Μονόδρομος η αρμονική συνύπαρξη, τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Μονόδρομο για μια αρμονική συνύπαρξη σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο, χαρακτήρισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος την παύση των πολεμικών συρράξεων, των εχθροπραξιών και την άμεση ειρήνευση, από το βήμα της 2ης Διεθνούς Διασκέψεως Αθηνών.

«Διά τον λόγο αυτό η Ορθόδοξη Εκκλησία μας δεν θα πάψει να εργάζεται και να δέεται υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου» τόνισε και συμπλήρωσε: «Η εγγύτητα της χώρας μας με την περιοχή της Μέσης Ανατολής, καθώς και η εκεί δραστηριοποίηση των Ελληνορθοδόξων Εκκλησιών, με μακραίωνη ιστορία, καθιστούν τον διαθρησκειακό διάλογο μεταξύ Χριστιανών, Μουσουλμάνων και Εβραίων ιδιαίτερο πεδίον ενδιαφέροντος για την ελληνική εξωτερική πολιτική και μάλιστα σε μια εποχή που αποκτούν επικαιρότητα τα θέματα προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων, ιδίως στην Μέση Ανατολή».

diaskepsi 8

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

Επ' αυτού, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος υπογράμμισε πως «Η Ελλάδα υποστηρίζει τον διαθρησκευτικό διάλογο, ως μέσο για τη διασφάλιση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ πιστών διαφορετικών θρησκειών και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, με έμφαση στη θρησκευτική ελευθερία και την προστασία των δικαιωμάτων των θρησκευτικών κοινοτήτων με σκοπό την πρόληψη κοινωνικών εντάσεων και κρίσεων. Αναγνωρίζοντας τη συμβολή του διαθρησκειακού μέσω της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής στην αντιμετώπιση και αποτροπή φαινομένων ριζοσπαστικοποίησης που οδηγούν στην τρομοκρατία και βίαιου εξτρεμισμού, η Ελλάδα υποστηρίζει σχετικές πρωτοβουλίες».

diaskepsi 2

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

«Ο τρόπος ανοικοδόμησης κατεστραμμένων υποδομών, η βελτίωση συνθηκών υγείας, το επίπεδον εκπαίδευσης, οι συνθήκες διαβίωσης των κοινοτήτων και κυρίως το μεγάλο θέμα των προσφύγων και ο τρόπος υποδοχής των από Μεγάλα Κράτη, τα οποία ουσιαστικά πρωτοστάτησαν στην καταστροφή της Μέσης Ανατολής, είναι τα μεγάλα προβλήματα μεταξύ των οποίων πρώτο εκείνο της επανεγκαταστάσεως των προσφύγων στις εστίες των», συμπλήρωσε.

Στην Διάσκεψη θα απευθύνει χαιρετισμό ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, ενώ το μεσημέρι έχουν προγραμματιστεί δύο γεύματα, ένα γεύμα που παραθέτει ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, στους κοσμικούς καλεσμένους, και ένα δεύτερο που παραθέτει ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στους θρησκευτικούς, τους Πατριάρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τους Ραβίνους, τους Μουφτήδες, στον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών του Βατικανού και τους άλλους καθολικούς ηγέτες. Και το βράδυ το δείπνο θα το ανοίξει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

diaskepsi 10

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

diaskepsi 10

ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ/EUROKINISSI

ΔΗΜΟΦΙΛΗ