ΕΛΛΑΔΑ

Εισαγγελέας: Κανένα ελαφρυντικό στους Τσοχατζόπουλο και Σμπώκο

Εισαγγελέας: Κανένα ελαφρυντικό στους Τσοχατζόπουλο και Σμπώκο
EUROKINISSI

Να μην αναγνωριστεί κανένα ελαφρυντικό για τους δύο πρωταγωνιστές της υπόθεσης με τις «χρυσές μίζες», Άκη Τσοχατζόπουλο και Γιάννη Σμπώκο, εισηγήθηκε η εισαγγελέας έδρας του πενταμελούς εφετείου κακουργημάτων.

Η εισαγγελική λειτουργός πρότεινε στους δικαστές να αναγνωρίσουν ελαφρυντικές περιστάσεις σε όλους τους υπόλοιπους κηρυχθέντες ενόχους, πλην των δύο βασικών κατηγορούμενων, κρίνοντας πως ο πρώην υπουργός και ο πιο στενός συνεργάτης του την περίοδο της θητείας του στο υπουργείο Άμυνας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για να τύχουν των ελαφρυντικών της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη και του πρότερου έντιμου βίου.

Αντίθετα, για τους δεκατέσσερις συγκατηγορούμενους του πρώην υπουργού και του πρώην διευθυντή Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ, η εισαγγελική πρόταση προς το δικαστήριο ήταν υπέρ της αναγνώρισης σ’ αυτούς, του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Κατά την εκτίμηση της εισαγγελέως, σε πέντε από τους 14 πρέπει να αναγνωριστεί επιπλέον και το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

Πρόκειται για τους Γκούντρουν Τσοχατζοπούλου, Παναγιώτη Σταμάτη, Νίκο Καρατζά, Νίκο Γεωργουλάκη και Γιώργο Κωνσταντάτο, οι οποίοι κρίθηκαν ένοχοι χωρίς την επιβαρυντική περίσταση της «κάτ' επάγγελμα τέλεσης» της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Για τον εξάδελφο και άλλοτε «δεξί χέρι» του κ. Τσοχατζόπουλου, Νίκο Ζήγρα, η εισαγγελέας πρότεινε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη, αλλά και αυτό της ειλικρινούς μεταμέλειας, καθώς «είναι ο μόνος εκ των κατηγορουμένων που ομολόγησε».

Η εισαγγελική τοποθέτηση για τη μη αναγνώριση ελαφρυντικών στους δύο βασικούς κατηγορούμενους, προκάλεσε εκνευρισμό στον πρώην υπουργό, ο οποίος άρχισε να φωνάζει όταν ο αναπληρωτής εισαγγελέας ανέφερε δεδομένα του κατηγορητηρίου σύμφωνα με τα οποία ο κ. Τσοχατζόπουλος κατά τη διάρκεια της θητείας του, «μεθόδευσε τη δημιουργία της υποδομής» για το ξέπλυμα βρόμικου χρήματος». «Πού τα βρήκατε αυτά;» φώναζε ο κ. Τσοχατζόπουλος εξοργισμένος και χειρονομώντας συνέχισε: «Εδώ ακούσαμε μυθεύματα. Πού τα βρήκατε αυτά; Είναι δικαστήριο εδώ, δεν μπορούν να λέγονται αυτά. Από πού και ως πού; Ντροπή σου!».

Η διαδικασία συνεχίζεται με τις δευτερολογίες των υπερασπιστών μετά την εισαγγελική πρόταση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ