ΕΛΛΑΔΑ

Ψάχνουν στα Εξάρχεια τη γιάφκα της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας»

Ψάχνουν στα Εξάρχεια τη γιάφκα της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας»
(EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Ξεκάθαρο δολοφονικό μήνυμα να φύγουν οι αστυνομικοί από τα Εξάρχεια εκτιμούν οι Αρχές ότι στέλνει η τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατική Αυτοάμυνα», με τα επίμονα και επαναλαμβανόμενα ένοπλα χτυπήματα σε βάρος της διμοιρίας των ΜΑΤ στην οδό Χαριλάου Τρικούπη, όπου βρίσκεται για τη φύλαξη των γραφείων του ΠΑΣΟΚ. 

Ο τρομοκράτης προχθές βράδυ στάθηκε στα 40 μέτρα από τον αστυνομικό που ήταν σκοπός της διμοιρίας και στόχευε στο κεφάλι του αστυνομικού, με ένα καλάσνικοφ η βλητικότητα του οποίου φτάνει το ένα χιλιόμετρο. Αν ο αστυνομικός δεν έπεφτε στο έδαφος, θα είχε δεχτεί στο μέτωπο ένα από τα τέσσερα φυσίγγια που έριξε ο δράστης.

Είναι η δεύτερη φορά που η συγκεκριμένη οργάνωση χτυπά μέσα σε έναν χρόνο με τον ίδιο τρόπο τη διμοιρία και τους αστυνομικούς στη Χαριλάου Τρικούπη. Και υπάρχει ένα πολύ σοβαρό και κομβικό σημείο και στα δυο χτυπήματα. Το πρώτο είχε γίνει τέσσερις ημέρες μετά την σύλληψη της αρχηγού του Επαναστατικού Αγώνα Πόλας Ρούπα και το δεύτερο οκτώ ημέρες μετά τη σύλληψη του 29χρονου κατασκευαστή των τρομοπακέτων.

«Δίνουν με αυτόν τον τρόπο μια ένδειξη αλληλεγγύης στους συλληφθέντες τρομοκράτες και στοχεύουν δολοφονικά την αστυνομία που τους συνέλαβε» λέει στο CNN Greece στέλεχος της ΕΛΑΣ και συμπληρώνει «υπάρχουν προκηρύξεις και του Επαναστατικού Αγώνα και της Ομάδας Λαϊκών Αγωνιστών, που μιλούν ξεκάθαρα για την κατάργηση της αστυνομίας και για το πως πρέπει να πάρουν οι πολίτες στα χέρια τους τη φύλαξη της κοινωνίας. Όλο αυτό μας δείχνει και τη διασύνδεση των ενεργών τρομοκρατικών οργανώσεων».

Πάντως στην αντιτρομοκρατική δεν αποκλείουν πολύ γρήγορα να υπάρξει επανεμφάνιση και της οργάνωσης Ο.Λ.Α που τελευταία φορά εμφανίστηκε όταν με βόμβα χτύπησε γραφεία της Eurobank στην οδό Σανταρόζα. Στόχος τους θα είναι να δείξουν ότι παραμένουν ενεργή οργάνωση με αυξημένη επιχειρησιακή ικανότητα.

Πάντως για πρώτη φορά στην αντιτρομοκρατική διαπιστώνουν, αναλύοντας τα χτυπήματα με καλάσνικοφ της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας», ότι έχουν να κάνουν με μια οργάνωση που χτυπά πάντα και μόνο στο κέντρο, ενώ εκμεταλλεύεται στο έπακρο την «ασφάλεια» που της παρέχουν τα Εξάρχεια. Επίσης εκτιμούν ότι η γιάφκα της βρίσκεται στην ίδια περιοχή και έτσι ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος να πέσουν τα μέλη της σε κάποιο τυχαίο έλεγχο αφού στόχος και γιάφκα βρίσκονται στην ίδια περιοχή.

Το αρνητικό πάντως για τις Αρχές είναι το γεγονός ότι τα στοιχεία που αφήνουν πάντα πίσω τους μετά από κάθε χτύπημα είναι από ελάχιστα έως μηδαμινά.

Όμως η δεξαμενή των ερευνών για την ΕΛΑΣ είναι μεγάλη καθώς μπαίνουν στο μικροσκόπιο οι επαφές όλων των ατόμων που συνελήφθησαν στις τελευταίες επιχειρήσεις όπου εντοπίστηκαν παλιά μέλη οργανώσεων και νέα πιο πρόσφατα στρατολογημένα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ