ΕΛΛΑΔΑ

Επιστήμονες έλυσαν τον «γρίφο» πίσω από την ραδιενέργεια στην Ελλάδα

Επιστήμονες έλυσαν τον «γρίφο» πίσω από την ραδιενέργεια στην Ελλάδα
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Επιστήμονες του ινστιτούτου πυρηνικής ασφάλειας της Γαλλίας (IRSN) κατάφεραν να λύσουν τον γρίφο πίσω από την ανίχνευση ραδιενέργειας σε διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τις ανακαλύψεις τους η ραδιενέργεια είναι αποτέλεσμα κάποιου πυρηνικού ατυχήματος στη Ρωσία ή στο Καζακστάν.

Το ατύχημα, σύμφωνα με τους Γάλλους επιστήμονες, σημειώθηκε κατά πάσα πιθανότητα σε χώρο διαχείρισης πυρηνικών αποβλήτων είτε σε κέντρο πυρηνικής ιατρικής και είχε ως αποτέλεσμα να «απελευθερωθεί» το χημικό στοιχείο ρουθήνιο-106 (Ru-106).

Για να μπορέσουν να εντοπίσουν που σημειώθηκε το περιστατικό οι επιστήμονες μελέτησαν αναλυτικά τα στοιχεία για τον καιρό εκείνης της περιόδου για να μπορέσουν να υπολογίσουν από πού έφτασε το χημικό στοιχείο στις ευρωπαϊκές χώρες.

Οι εκτιμήσεις τους αναφέρουν πως δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση για κάποιο ατύχημα σε πυρηνικό αντιδραστήρα. Ακόμη, σύμφωνα με τους ίδιους, η διαρροή ήταν ανάμεσα σε 100 και τα 300 τεραμπεκερέλ.

Οι Γάλλοι επισήμαναν πως σε περίπτωση που κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί στη χώρα τους η κυβέρνηση θα είχε ζητήσει την εκκένωση περιοχών σε αρκετά χιλιόμετρα από το σημείο του ατυχήματος.

Βέβαια οι πληροφορίες τους δεν έχουν δείξει πως υπήρξαν συνέπειες στην υγεία των πολιτών των χωρών της Ευρώπης όπου έφτασε το ρουθήνιο-106.

Οι ρωσικές Αρχές δηλώνουν άγνοια επί του περιστατικού, ενώ το Καζακστάν δεν έχει λάβει ακόμη επίσημη θέση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ