ΕΛΛΑΔΑ

Συνεχίζεται η «Ευρυδίκη» - Σοβαρά προβλήματα και καταστροφές σε όλη τη χώρα

Συνεχίζεται η «Ευρυδίκη» - Σοβαρά προβλήματα και καταστροφές σε όλη τη χώρα
Eurokinissi

Συνεχίζεται το κύμα κακοκαιρίας (η «Ευρυδίκη», όπως ονομάστηκε από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών) που σαρώνει τη χώρα από τη Δευτέρα. Σε πολλές περιοχές της χώρας, οι έντονες βροχοπτώσεις της Δευτέρας συνοδεύτηκαν από χαλάζι. Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν σε Ναύπλιο, Σύμη Κρήτη και Κέρκυρα, όπου ένας άνδρας βρήκε τραγικό θάνατο, καθώς το αυτοκίνητό του παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Στη Σύμη, περισσότερα από 10 αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, ενώ όπως ανέφερε ο δήμαρχος του νησιού, άλλα 30 αυτοκίνητα λόγω των ορμητικών νερών παρασύρθηκαν σε διαφορετικά σημεία του νησιού.

«Τέτοιο καιρικό φαινόμενο δεν έχουμε ξαναδεί. Εύχομαι να μην υπάρχει κάποιο θύμα» ανέφερε ο κ. Παπακολοδούκας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μιλώντας για "τεράστια καταστροφή".

Η Σύμη παρέμεινε χωρίς ρεύμα, από τις 6 το απόγευμα της Δευτέρας, και καθ'όλη τη διάρκεια της νύχτας. Επιπλέον, το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star paros, δεν μπόρεσε να προσεγγίσει στο λιμάνι της Σύμης λόγω των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στη θαλάσσια περιοχή, μετέδωσε το Αθηναϊκό πρακτορείο. Το πλοίο συνέχισε το δρομολόγιό του για το λιμάνι της Ρόδου.

Στο νησί μετέβη εκτάκτως ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, προκειμένου να συντονίσει το έργο προσωρινής αποκατάστασης των ζημιών που προκάλεσε η ισχυρή νεροποντή στο νησί.

Σοβαρά προβλήματα παρατηρήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στο Ναύπλιο, όπου σπίτια πλημμύρισαν στον Άγιο Αδριανό:

23599887 860390394139931 1157982954 o
23599974 860390334139937 889545380 o

(Πηγή: argolikeseidhseis.gr)

Από τη σφοδρή νεροποντή, ρέματα φούσκωσαν και σκέπασαν τους δρόμους. Όπως αναφέρει το argolikeseidiseis.gr, στην περιοχή πίσω από το στρατόπεδο Ναυπλίου προς Νέα Τίρυνθα στην περιοχή Κατεβασιά, το πρόβλημα ήταν ακόμα μεγαλύτερο καθώς το ρέμα της περιοχής φούσκωσε τόσο ώστε να εμποδίζει τη διέλευση των οχημάτων.

4288017

Eurokinissi

4288014

Eurokinissi

4287954 copy

Eurokinissi

Ισχυρές καταιγίδες, θυελλώδεις άνεμοι, χαλαζοπτώσεις και κεραυνοί σάρωσαν την Ρόδο από νωρίς το μεσημέρι, ενώ έκλεισε και η Γέφυρα της Κρεμαστής.

Το βράδυ του Σαββάτου επλήγη και η Κέρκυρα από την σφοδρή κακοκαιρία. Μέχρι αυτή την ώρα, ανυπολόγιστες είναι οι ζημιές που έχουν προκληθεί στους ελαιώνες της περιοχής, ενώ κατολισθήσεις σημειώθηκαν σε πολλά σημεία του περιφερειακού δικτύου.

Πολλές από τις περιοχές στη νότια πλευρά του νησιού έμειναν χωρίς ρεύμα για πολλές ώρες, ενώ το συνεργείο της ΔΕΔΔΗΕ κατέβαλε κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποκατάσταση των βλαβών, μετέδωσε το Αθηναϊκό πρακτορείο.

4288107

Eurokinissi

Παράλληλα, κλιμάκια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας επιχειρούν από το Σάββατο το βράδυ, προκειμένου να μετακινήσουν δέντρα και κλαδιά από το εθνικό δίκτυο, που παρουσιάζει πρόβλημα σε πολλές περιοχές, στα νότια του νησιού.

Κλειστό παρέμεινε και το 1ο δημοτικό σχολείο Λευκίμμης, προκειμένου να επισκευαστούν οι ζημιές που υπέστη στην σκεπή του, αλλά και στο προαύλιο.

Τραγικός απολογισμός είναι η απώλεια της ζωής ενός άνδρα που παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά, που εισχώρησαν στο αυτοκίνητο που οδηγούσε και τον εγκλώβισαν, ενώ σώθηκαν η γυναίκα και τα παιδιά του που επέβαιναν στο αυτοκίνητο.

Τροχαία ατυχήματα σημειώθηκαν το πρωί της Δευτέρας στην Κρήτη λόγω της νεροποντής. Ειδικότερα, στο σημείο- καρμανιόλα της εθνικής οδού Ηρακλείου- Βιάνου, στο ύψος του κόμβου Σκαλανίου, δύο οχήματα συγκρούστηκαν πλαγιομετωπικά.

Εξαιτίας της σύγκρουσης, τραυματίστηκαν δύο άτομα, τα οποία επέβαιναν στα εμπλεκόμενα αυτοκίνητα.

Ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ μετέφεραν τους τραυματίες στο εφημερεύον νοσοκομείο, χωρίς ωστόσο να διατρέχουν κάποιο κίνδυνο για τη ζωή τους, σύμφωνα με το cretapost.gr.

Άλλο ένα τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε λίγο μετά τις 9 το πρωί στην εθνική οδό, στο ύψος του ΚΤΕΟ Ηρακλείου, όταν ένας οδηγός έχασε τον έλεγχο του οχήματος του, με αποτέλεσμα να καταλήξει αναποδογυρισμένο στη μέση του δρόμου.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες σημειώθηκαν από το πρωί της Δευτέρας και στην Αττική, με την κακοκαιρία να προκαλεί προβλήματα στην ήδη επιβαρυμένη, λόγω των στάσεων εργασίας στα ΜΜΜ, κυκλοφορία των οχημάτων, ενώ διακοπές στην ηλεκτροδότηση αντιμετώπισαν περιοχές των νοτίων προαστίων.

Capture1 copy copy

Eurokinissi

Capture2 copy

Eurokinissi

Σημειώνεται πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι και την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου.

Αναλυτικότερα οι περιοχές που θα επηρεαστούν διαδοχικά έχουν ως εξής:

Τρίτη 14-11-2017

Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά αρχικά στο Ιόνιο, πιθανόν κατά διαστήματα στην Ήπειρο και τη δυτική Στερεά (κυρίως στις παραθαλάσσιες περιοχές) και από το
βράδυ στη δυτική και νότια Πελοπόννησο. άνεμοι: από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στο Ιόνιο 6 τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Τετάρτη 15-11-2017
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα θα είναι ισχυρά στο Ιόνιο και κατά διαστήματα πιθανόν σε όλα τα ηπειρωτικά. άνεμοι: ανατολικοί νοτιοανατολικοί 4 με 6 και πιθανόν στα βόρεια πελάγη τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Πέμπτη 16-11-2017 και Παρασκευή 17-11-2017
Νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα κατά περιόδους πιθανώς θα είναι ισχυρά. άνεμοι: από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στα πελάγη 7 μποφόρ με μικρή ενίσχυση την Παρασκευή. Θερμοκρασία: σε μικρή πτώση.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ