Αρκούδα πάτησε και σκότωσε ηλικιωμένη – Δεν παίρνουν αποζημίωση οι συγγενείς
Πηγή: EUROKINISSI

Τραγικό θάνατο από το …πόδι μιας καφέ αρκούδας βρήκε μια ηλικιωμένη γυναίκα στο Μέτσοβο και η οικογένειά της προσέφυγε στη Δικαιοσύνη διεκδικώντας αποζημίωση ύψους 950.000 ευρώ για ψυχική οδύνη. Τα διοικητικά Δικαστήρια, ωστόσο, απέρριψαν την αίτησή τους.

Ειδικότερα, τον Μάιο του 2003 γυναίκα κτηνοτρόφος 85 ετών βρέθηκε νεκρή από το σύζυγό της 500 μέτρα από την καλύβα που έμεναν δίπλα στην στάνη με τα ζώα τους. Η καλύβα ήταν σε απόσταση 5 χλμ. από το κοντινότερο χωριό. Από την ιατροδικαστική έκθεση προέκυψε ότι ο θάνατός της επήλθε από βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις που προκλήθηκαν από πόδι αρκούδας.

Ο σύζυγος και τα δύο παιδιά της προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και αξίωσαν να τους καταβάλει το Δημόσιο 950.000 ευρώ για την ψυχική οδύνη που υπέστησαν από τον θάνατό της, υποστηρίζοντας ότι οι φορείς του Δημοσίου δεν είχαν λάβει τα αναγκαία μέτρα για την προστασία του αγροτικού πληθυσμού ο οποίος διαβιεί με τις αρκούδες.

Το Διοικητικό Πρωτοδικείο και Εφετείο απέρριψαν την αίτησή τους ως αβάσιμη. Το ίδιο έγινε και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (απόφαση 2905/2017), αλλά εκεί απορρίφθηκε για τυπικούς λόγους.

Όπως μεταδίδει το αθηναϊκό πρακτορείο, οι δικαστές έκριναν ότι είχαν ληφθεί από τους φορείς του Δημοσίου όλα τα αναγκαία μέτρα σε εφαρμογή των Ευρωπαϊκών και εθνικών προγραμμάτων, όπως είχαν ληφθεί αγροπεριβαλλοντικά μέτρα στις προστατευόμενες περιοχές τόσο για την επιβίωση της καφέ αρκούδας, όσο και του πληθυσμού που βρίσκεται κοντά στις προστατευόμενες περιοχές.

Επίσης, οι δικαστές ανέφεραν ότι είχαν δωρεάν φυτευτεί 100.000 οπωροφόρα δένδρα για την εξεύρεση τροφής, διατέθηκαν 183 ηλεκτροφόρες περιφράξεις σε μελισσοκόμους, όπως διατέθηκαν και 200 ποιμενικοί σκύλοι σε κτηνοτρόφους.

Στις αποφάσεις αναφέρεται ότι στην προανάκριση ο σύζυγος είχε καταθέσει ότι η γυναίκα του είχε αντιληφθεί την παρουσία αρκούδας κοντά στο σπίτι τους και στη στάνη των ζώων τους. Παρ΄ όλα αυτά απομακρύνθηκε μόνη της 500 μέτρα από την καλύβα τους, ενώ ποτέ δεν ζήτησαν να πάρουν δωρεάν ποιμενικό σκύλο, αλλά ούτε υπήρχε κοντά χώρος αποθήκευσης απορριμμάτων ή χωματερή.

Κατόπιν αυτών κρίθηκε ότι δεν υπήρχε αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της προβαλλόμενης παρανομίας των οργάνων του Δημοσίου για το θάνατο της 85χρονης, με αποτέλεσμα να μην συντρέχουν οι προϋποθέσεις της αστικής ευθύνης του Δημοσίου.

Η καφέ αρκούδα είναι προστατευόμενο είδος από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη χώρα μας. Υπάρχει χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα για την προστασία και τη διαχείριση του πληθυσμού και των οικοτόπων της καφέ αρκούδας, λόγω της συνεχιζόμενης δραματικής μείωσης του πληθυσμού της στην Ελλάδα.

Διαβάστε επίσης