ΕΛΛΑΔΑ

Στα κεραμίδια έκρυβαν τo όπλo τα μέλη της DHKP-C

Στα κεραμίδια έκρυβαν τo όπλo τα μέλη της DHKP-C
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ως ένα από τα πιο σοβαρά κομμάτια του επιχειρησιακού βραχίονα της ακροαριστερής οργάνωση DHKP-C θεωρούνται οι εννέα συλληφθέντες στην Ελλάδα οι οποίοι έπεσαν στα χέρια των αρχών μετά από επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής.

Οι αρχές εξετάζουν με μεγάλη προσοχή το ενδεχόμενο να ετοίμαζαν χτύπημα στην Ελλάδα ενόψει της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου. Μάλιστα κατά προτεραιότητα εξετάζονται τα ψηφιακά ευρήματα - υπολογιστές και usb- για να εξακριβωθεί αν υπάρχουν λεπτομέρειες συγκεκριμένου σχεδίου το οποίο θα εκτελούσαν τις ημέρες της επίσκεψης του Ερντογάν στην Ελλάδα.

Οι συλληφθέντες είχαν έρθει στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι και φρόντιζαν να ενοικιάζουν σπίτια μέσω ίντερνετ αποφεύγοντας την επαφή με τους ιδιοκτήτες ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι παρέμεναν σε αυτά για μικρό χρονικό διάστημα το οποίο δεν ξεπερνούσε τους τρεις μήνες.

Η πληροφορία έφτασε στην αντιτρομοκρατική πριν από περίπου δυο εβδομάδες και έκανε λόγο για άτομο σε βάρος του οποίου υπήρχε διεθνές ένταλμα σύλληψης από τον ανακριτή της Χίου για την υπόθεση μεταφοράς οπλισμού με φουσκωτό στην Τουρκία για λογαριασμό της οργάνωσης DHKP-C. Το φουσκωτό είχε βρεθεί το 2013 φορτωμένο με αντιαρματικές ρουκέτες, χειροβομβίδες και όπλα.

Πάντως η ΕΛΑΣ διαπίστωσε ότι οι χθεσινοί συλληφθέντες φρόντιζαν να περνούν απαρατήρητοι και να μην έχουν επαφές με την επίσημη κοινότητα στην Ελλάδα. Απέφευγαν να περνούν από σημεία με κάμερες και είχαν πάντα καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Επίσης δεν χρησιμοποιούσαν κινητά smartphone αλλά παλιάς τεχνολογίας.

Στα τρία σπίτια που έκαναν έφοδο οι αρχές εντόπισαν κρυμμένα, μέσα σε ντουλάπια και συρτάρια πυροκροτητές και ποσότητα αμμωνιοδυναμήτιδας ενώ βρήκαν υλικά και πρώτες ύλες για την κατασκευή βομβών όπως νιτρική αμμωνία και λίπασμα που συνήθως χρησιμοποιείται για την παρασκευή ποσότητας εκρηκτικής ύλης ΑΝΦΟ.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και το γεγονός ότι σε ένα από τα σπίτι οι συλληφθέντες είχαν κρύψει ένα όπλο τύπου CZ στα κεραμίδια της μονοκατοικίας.

Επίσης βρέθηκαν υλικά για κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών σε ταράτσες διπλανών κατοικιών καθώς οι συλληφθέντες τα πετούσαν από τα διαμερίσματα για να μην τα εντοπίσουν οι αστυνομικοί.

Οι αρχές κάνουν πάντως λόγο για πολύ σοβαρή υπόθεση και περιμένουν τα αποτελέσματα από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και κυρίως από τα έξι στικάκια που βρέθηκαν στα διαμερίσματα. Στην Τουρκία η οργάνωση DHKP-C έχει χαρακτηριστεί από το επίσημο κράτος τρομοκρατική και χωρίζεται σε δυο κομμάτια το πολιτικό και το ένοπλο.

Από τα πιο σοβαρά χτύπημα της DHKP-C, ήταν το Μαρτίου 2015 όταν μέλη της πήραν όμηρο της Εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης

Η ίδια οργάνωση μόνο τα τελευταία χρόνια έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις καμικάζι- στην Τουρκία.

Από το 2011 στην Ελλάδα έχουν γίνει συλλήψεις μελών του στην Τριανδρία Θεσσαλονίκης (Οκτώβριος 2011), σε σκάφος με όπλα και πυρομαχικά στα ανοιχτά των Οινουσσών (Ιούλιος 2013), σε διαμέρισμα στην περιοχή του Γκύζη (Φεβρουάριος 2014), αλλά και μια απέλαση υπόπτου στις 30 Μαΐου του 2013, στην οδό Σόλωνος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ