ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 15.000 βιοτεχνίες κατέβασαν ρολά στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια

Πάνω από 15.000 βιοτεχνίες κατέβασαν ρολά στη Θεσσαλονίκη τα τελευταία χρόνια
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Περισσότερες από 15.000 υπολογίζονται οι βιοτεχνικές επιχειρήσεις που κατέβασαν ρολά στη Θεσσαλονίκη, την περίοδο της επταετούς διάρκειας της οικονομικής κρίσης, ενώ την ίδια στιγμή, οι νέες επιχειρήσεις δεν αγγίζουν ούτε το 50% του αριθμού αυτών που έβαλαν λουκέτο. Αυτά τόνισε ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, προσθέτοντας, ότι την ίδια περίοδο, περισσότεροι από 50.000 άνθρωποι έχασαν τη δουλειά τους.

«Από το σύνολο των χαμένων θέσεων εργασίας, την περίοδο 2010-2017, δεν είναι λίγες αυτές που αφορούν σε ανθρώπους που βγήκαν στην ανεργία, παρόλο που η βιοτεχνική επιχείρηση στην οποία εργαζόταν, βρίσκεται εν ενεργεία. Πολλοί βιοτέχνες αναγκάζονται να λειτουργήσουν με λιγότερο προσωπικό, προκειμένου να επιβιώσουν» είπε ο κ. Παπαδόπουλος, στη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους.

Αναφερόμενος στη συγκρότηση νέου Διοικητικού Συμβουλίου, μετά τις εκλογές, είπε ότι ανανεώθηκε, σε ποσοστό 50%-60%, ανέφερε ότι η διοικητική επιτροπή είναι πλέον επταμελής, τα πέντε μέλη της είναι νέα πρόσωπα, ενώ επισήμανε και τις προτεραιότητες που έχουν τεθεί.

Ειδικότερα, αναφέρθηκε στην ίδρυση θερμοκοιτίδας νεοφυών επιχειρήσεων, αλλά και στην ψυχολογική και επαγγελματική στήριξη των επαγγελματιών που έβαλαν λουκέτο, αξιοποιώντας την ΕΤΕπ και τις πιστώσεις που θα δίνει από το 2018, σύμφωνα και με εξαγγελίες του πρωθυπουργού.

Στο μεταξύ, μερική ανάσχεση της επιχειρηματικής «αιμορραγίας» καταγράφεται από τα στοιχεία του μητρώου του ΒΕΘ για το 2017, αλλά σύμφωνα με τον κ. Παπαδόπουλο, η εικόνα αυτή οφείλεται στο γεγονός «ότι πιάσαμε πάτο». Σύμφωνα με το ΒΕΘ, λουκέτο έβαλαν φέτος 554 βιοτεχνίες, αριθμός μειωμένος κατά 24% έναντι του 2016, ενώ οι εγγραφές ήταν αυξημένες κατά 16%, έναντι του 2016. Πέρσι οι εγγραφές άγγιξαν τις 329.

Αξιοσημείωτο είναι, ότι παρά τα συνεχιζόμενα λουκέτα στις ατομικές επιχειρήσεις, οι νεόκοποι στον επιχειρηματικό στίβο, κατά την πλειονότητά τους, επιλέγουν τις εν λόγω επιχειρήσεις (246 επί συνόλου 382 εγγραφών). Είναι χαρακτηριστικό, ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα, ρολά κατέβασαν 410 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 555.

Ασύμφορες 387 επιχειρήσεις

Ασύμφορες κρίθηκαν 387 επιχειρήσεις, ενώ μία οδηγήθηκε σε πτώχευση κατά το 2017. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο αριθμός των ασύμφορων ήταν 504 και οι πτωχεύσεις επτά, αναφέρει το Αθηναϊκό πρακτορείο.

«Η λύση για να κινηθεί η αγορά δεν είναι η παροχή κοινωνικών μερισμάτων και επιδομάτων στους νέους. Η Ελλάδα θα μπορέσει να μπει σε αναπτυξιακή τροχιά μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και όχι με "φιλοδωρήματα" και υποσχέσεις που δεν τηρούνται και φόρους» σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, καταλήγοντας ότι:

Πρέπει να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία, καθώς αυτή προσφέρει θέσεις εργασίας, ενισχύει την παραγωγική διαδικασία και, αναμφίβολα, τα δημόσια έσοδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ