ΕΛΛΑΔΑ

Αυτοί είναι οι 119 του «Ρουβίκωνα»

Αυτοί είναι οι 119 του «Ρουβίκωνα»
eurokinissi/ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ/ φωτογραφία αρχείου

119 άτομα, 81 άνδρες και 38 γυναίκες: Αυτά είναι τα μέλη της αναρχικής ομάδας "Ρουβίκωνας". Όπως αποκαλύπτει το CNN Greece, μέσα από τις προσαγωγές, τις συλλήψεις αλλά και τις ταυτοποιήσεις που έχουν γίνει μετά από 87 επιθέσεις της ομάδας, έχουν προκύψει όχι μόνο τα μέλη της, αλλά και το ποια είναι η ηγετική ομάδα. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα 119 άτομα, δύο από αυτά προκύπτει ότι βρίσκονται στην "κεφαλή" καθώς εμφανίζονται να έχουν πάρει μέρος σε επιθέσεις από το 2015, οπότε και δημιουργήθηκε η οργάνωση, μέχρι και σήμερα.

Πρόκειται για δυο άνδρες οι οποίοι έχουν, ο μεν πρώτος συνολικά 21 συλλήψεις και προσαγωγές και ο δεύτερος 19 συλλήψεις και προσαγωγές.

Και οι δυο είχαν πάρει μέρος τον Απρίλιο του 2015, όταν εισέβαλε ο Ρουβίκωνας την πρώτη φορά στο προαύλιο της Βουλής με συνθήματα και πανό, ενώ η τελευταία φορά που συνελήφθησαν ήταν όταν μαζί με άλλα 16 μέλη της αναρχικής ομάδας εισέβαλαν στην ισπανική πρεσβεία τον Οκτώβριο του 2017. Το πρώτο από τα ηγετικά μέλη είχε πάρει επίσης μέρος τον Ιούλιο του 2015 όταν κατάφεραν να φτάσουν μέχρι το πεζοδρόμιο του Μεγάρου Μαξίμου, καθώς επίσης και στο ιταλικό προξενείο (Νοέμβριος 2015), στο ξενοδοχείο Χίλτον όπου βρισκόταν η τρόικα (Μάρτιος 2016).

Πρεσβεία του Μεξικό (Ιούνιος 2016), στο προξενείο των ΗΠΑ στη Θεσσαλονίκη (Νοέμβριος 2016), στην πρεσβεία της Τουρκίας (Ιούλιο 2016) όπου είχαν πετάξει μπογιές και φειγ βολάν, στα διόδια του Κιάτου στην Εθνική Οδό Κορίνθου όπου προκάλεσαν φθορές, ενώ την τελευταία φορά που συνελήφθησαν ήταν στην πρεσβεία της Ισπανίας τον Οκτώβριο του 2017 μαζί με άλλα 17 μέλη της αναρχικής ομάδας.

Σχεδόν στις ίδιες επιθέσεις φαίνεται από τα στοιχεία να είναι και το δεύτερο άτομο που παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση. Έχει όμως στο ενεργητικό του και την εισβολή του Ρουβίκωνα στα γραφεία του Τειρεσία στο Μαρούσι το Δεκέμβριο του 2015 όπου προκάλεσαν σοβαρές ζημιές και συνολικά συνελήφθησαν μαζί του άλλα πέντε άτομα.

Από τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το CNN Greece φαίνεται ότι τους τελευταίους μήνες έχουν μπει στην ομάδα νέα άτομα. Και αυτό γιατί μετά την παρέμβαση στο υπουργείο Δικαιοσύνης το Σεπτέμβριο του 2017, οι αστυνομικοί προχώρησαν στην ταυτοποίηση και στον έλεγχο στοιχείων συνολικά 19 ατόμων και από αυτούς ένας μεγάλος αριθμός εμφανιζόταν για πρώτη φορά.

Συνολικά 21 άτομα αποτελούν τα πιο "δραστήρια μέλη" με τις περισσότερες προσαγωγές και συλλήψεις και άρα συμμετοχή στις επιθέσεις.

Συνολικά 26 μέλη του Ρουβίκωνα βαρύνονται με περιοριστικούς όρους, όχι όμως σε όλες τις περιπτώσεις από υποθέσεις της αναρχικής ομάδας.

Χαρακτηριστική πάντως είναι και η περίπτωση 43 ατόμων που έχουν πάρει μέρος στις λιγότερες επιθέσεις που ξεκινούν από δυο μέχρι τέσσερις παρεμβάσεις του Ρουβίκωνα.

Επίσης υπάρχει και μια γυναίκα η οποία πήρε μέρος στην εισβολή στο προαύλιο της Βουλής τον Απρίλιο του 2015 και από τότε δεν εμφανίστηκε ποτέ ξανά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ