Τι δήλωσε ο πιλότος του ελικοπτέρου που διέσωσε την 35χρονη ορειβάτισσα από τον Όλυμπο
Πηγή: EUROKINISSI/ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΕΛΛΑΔΟΣ

«Η καλύτερη αμοιβή για εμάς ήταν η στιγμή που παραλάβαμε την κοπέλα και την ανεβάζαμε στο ελικόπτερο». Με αυτά τα λόγια επιχείρησε να περιγράψει τα συναισθήματά του ο πιλότος του ελικοπτέρου Super Puma, που παρέλαβε την τραυματισμένη 35χρονη ορειβάτισσα από την πΓΔΜ από τον Όλυμπο.

Διαβάστε επίσης

Πρόκειται για τον Δημήτριο Γκανάτσιο, αξιωματικό επιχειρήσεων της 384 Μοίρας Έρευνας και Διώσωσης, ο οποίος μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό FOCUS FM 103.6. Η εν λόγω διάσωση, θεωρείται ιδιαίτερη καθώς είναι η πρώτη νυχτερινή επιχείρηση σε ξηρά και σε τόσο μεγάλο υψόμετρο, δηλαδή τα 2.800 μέτρα.

Ο πιλότος, που μετρά πάνω από 3.200 πτήσεις στο ενεργητικό του, εξήγησε, παράλληλα, τα αίτια εξαιτίας των οποίων απέτυχε η πρώτη επιχείρηση διάσωσης.

Ερωτηθείς εάν το ελικόπτερο «έμεινε από καύσιμα», όπως είχαν αναφέρει δημοσιεύματα, ο κ. Γκανάτσιος απάντησε: «Ο όρος αυτός δεν είναι δόκιμος. Ξεμένω από καύσιμα σημαίνει ότι προσγειώνομαι όπου βρίσκομαι».

Όπως εξήγησε, το ελικόπτερο απογειώθηκε από την Χίο και έφτασε στον Όλυμπο. «Χρειάστηκε 1,5 ώρα να φτάσει εκεί» είπε ο πιλότος, και συμπλήρωσε ότι μετά από κάποιες έρευνες το ελικόπτερο πήγε στη Λάρισα για να προσγειωθεί για τακτικό ανεφοδιασμό.

Στη συνέχεια ζητήθηκε από το πλήρωμα να περιμένει μέχρι η τραυματίας να μεταφερθεί σε ασφαλές μέρος. Η ώρα πέρασε, όμως, και το συγκεκριμένο πλήρωμα δεν μπορούσε να επιχειρήσει τη νύχτα και έτσι διοργανώθηκε η επόμενη επιχείρηση.

«Το ελικόπτερο είναι και αυτό ένα πτητικό μέσο. Και έχει και αυτό περιορισμούς […].  Το Super Puma έχει πολλές δυνατότητες αλλά όχι όλες τις δυνατότητες» εξήγησε ο πιλότος, που ανέφερε παράλληλα ότι το ελικόπτερο αυτό δεν μπορεί να πετάξει μέσα στην καταιγίδα και το χιόνι αλλά κάνει πολλά περισσότερα από άλλα μικρότερα.


Διαβάστε επίσης

Ισπανία: Στο «κόκκινο» η αγωνία για το δίχρονο που παραμένει στο πηγάδι επί πέντε ημέρες

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία αναγνωρίζει τη «Μακεδονία» με το συνταγματικό της όνομα

Συμφωνία των Πρεσπών: Ο Αλέξης Τσίπρας, η ρηματική διακοίνωση και ο «μακεδονικός λαός»

FAZ: Η παρτίδα πόκερ του Τσίπρα δεν έχει τελειώσει ακόμη