ΕΛΛΑΔΑ

Στο στρατόπεδο των Σερρών μεταφέρονται οι 410 τόνοι εκρηκτικών του πλοίου «Ανδρομέδα»

Στο στρατόπεδο των Σερρών μεταφέρονται οι  410 τόνοι εκρηκτικών του πλοίου «Ανδρομέδα»
EUROKINISSI/ ΡΑΠΑΝΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση μεταφοράς των κοντέινερ με τους 410 τόνους εκρηκτικών του πλοίου "Ανδρομέδα" από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης προς τις Σέρρες, όπου θα καταλήξουν στις αποθήκες στρατοπέδου του νομού. Μέχρι στιγμής η διαδικασία εξελίσσεται χωρίς προβλήματα.

Η μεταφορά πραγματοποιείται με οχήματα και λόγω του μεγάλου αριθμού των κοντέινερ θα χρειαστεί να γίνουν περισσότερα δρομολόγια. Ήδη, ολοκληρώθηκε ένα δρομολόγιο και τα πρώτα κοντέινερ έχουν φτάσει στον προορισμό τους. Από στιγμή σε στιγμή αναμένεται να ξεκινήσει η μεταφορά της δεύτερης παρτίδας εμπορευματοκιβωτίων. Άλλο δρομολόγιο δεν προβλέπεται για σήμερα, ενώ η διαδικασία αναμένεται να επαναληφθεί αύριο.

Σημειώνεται, ότι τα εκρηκτικά μεταφέρθηκαν με το φορτηγό πλοίο «Καπετάν Χρήστος» από το Ηράκλειο της Κρήτης στη Θεσσαλονίκη. Το πλοίο έφτασε χθες το πρωί στην πόλη, αλλά λόγω των δυνατών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή δεν μπόρεσε να καταπλεύσει στο λιμάνι και γι' αυτό αγκυροβόλησε έξω από αυτό. Τελικά, σήμερα το πρωί «έδεσε» κανονικά εντός του λιμένος και ξεκίνησε η εκφόρτωση των κοντέινερ. Τα εκρηκτικά είχαν κατασχεθεί τις προηγούμενες μέρες στο πλοίο «Andromeda».

Σημειώνεται ότι ο αρχιπλοίαρχος και διαχειριστής του πλοίου κρίθηκε την Πέμπτη προσωρινά κρατούμενος με σύμφωνη γνώμη ανακριτή και εισαγγελέα.

Επίσης και τα οκτώ μέλη του πληρώματος του φορτηγού πλοίου προφυλακίστηκαν. Πρόκειται για δύο Ουκρανούς, πέντε Ινδούς και έναν Αλβανό, στους οποίους απαγγέλθηκαν κατηγορίες για παράβαση του νόμου 2168/93 που αφορά τον εφοδιασμό ομάδων, αλλά και για διατάραξη ασφάλειας πλοίων.

Στελέχη του Λιμενικού Σώματος έχουν αναφέρει ότι το πλοίο με εκρηκτικά θα έσπαγε το εμπάργκο και θα κατέληγε στη Λιβύη χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει τίποτα για τους παραλήπτες. Σημειώνεται ότι από την Ευρωπαϊκή Ένωση υπάρχει κοινοτική οδηγία που απαγορεύει τη μεταφορά και πώληση όπλων και εκρηκτικών υλικών, που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για εσωτερική καταστολή, στη Λιβύη.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ