ΕΛΛΑΔΑ

Μαθήματα γλώσσας και πολιτισμού για τους πρόσφυγες άνω των 15 ετών

Μαθήματα γλώσσας και πολιτισμού για τους πρόσφυγες άνω των 15 ετών
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ/φωτογραφία αρχείου

Το πρόγραμμα για την εκπαίδευση προσφύγων και μεταναστών άνω των 15 ετών, παρουσιάστηκε νωρίτερα σήμερα, από τους υπουργούς Παιδείας και Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γαβρόγλου και κ. Μουζάλα.

«Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που δίνει έμφαση στη Γλώσσα, ως μέσο ενσωμάτωσης» ανέφερε ο κ. Γαβρόγλου. Από την πλευρά του, ο κ. Μουζάλας τόνισε ότι «χωρίς τη γνώση της γλώσσας, δεν μπορεί να επιτευχθεί η ένταξη» και ότι το πρόγραμμα έχει σκοπό να βοηθήσει τους ωφελούμενους να λειτουργήσουν στην κοινωνία, αλλά και στην ελληνική κοινωνία να δημιουργήσει συνθήκες ασφαλείας.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους αιτούντες άσυλο, πρόσφυγες και μετανάστες και για την πρώτη, πιλοτική εφαρμογή του, τους πρώτους 12 μήνες, αναμένεται να συμμετέχουν 5.000 άτομα, 2.000 ηλικιών 15-18 και 3.000 άνω των 18.

Παράλληλα με την ελληνική γλώσσα θα διδάσκονται και αγγλικά. Θα δίνεται έμφαση και στον επαγγελματικό προσανατολισμό και το πρόγραμμα θα καταλήγει στην απόκτηση αναγνωρισμένου πιστοποιητικού γλωσσομάθειας, επιπέδων Α1, Α2 και Β1.

Τα μαθήματα θα γίνονται σε δομές των πανεπιστημίων της χώρας, τα οποία θα είναι οι φορείς υλοποίησης του προγράμματος και ο μόνος όρος που έχει θέσει το υπουργείο Παιδείας, είναι οι εκπαιδευτές που θα προσληφθούν, να είναι απόφοιτοι τμημάτων Ελληνικής Φιλολογίας, αλλά με επιπλέον επιμόρφωση (μεταπτυχιακό, διδακτορικό), διδασκαλίας της Ελληνικής ως ξένης ή/και δεύτερης γλώσσας.

Για την ηλικιακή ομάδα 15-18, τα μαθήματα θα διαρκέσουν 28 εβδομάδες και στόχος θα είναι οι ωφελούμενοι να ενταχθούν στο τέλος στην τυπική εκπαίδευση. Για τους 18+, τα μαθήματα θα διαρκέσουν 40 εβδομάδες και οι ωφελούμενοι θα μπορούν να εργαστούν στη συνέχεια ή να παρακολουθήσουν άλλα προγράμματα τυπικής ή άτυπης εκπαίδευσης.

Η χρηματοδότηση του προγράμματος, το οποίο αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο επόμενο τρίμηνο, θα γίνει μέσω του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης και στόχος των δύο υπουργείων είναι, όπως αναφέρθηκε, να επαναληφθεί, ως τριετές πρόγραμμα, με διπλάσιους δικαιούχους.

Για την υλοποίησή του, συνεργάστηκε με τα υπουργεία και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, ο εκπρόσωπος του οποίου, Ρόκο Τζανλούκα (Rocco Gianluca), μιλώντας στην παρουσίαση του προγράμματος υπογράμμισε ότι δεν έχει να κάνει με αριθμούς, αλλά με τις ευρωπαϊκές αξίες. «Δεν είναι ένα πρόγραμμα εκτάκτου ανάγκης, αλλά ένα βασικό πρόγραμμα» τόνισε, εξαίροντας παράλληλα την ελληνική Πολιτεία, που «παραμένει συγκεντρωμένη στον στόχο της ένταξης των προσφύγων και των μεταναστών».

Εξάλλου, στην παρουσίαση του προγράμματος παρευρέθηκαν και εξήγησαν τις λεπτομέρειες του, ο υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Κλάπας, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Γιώργος Αγγελόπουλος, καθώς επίσης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου για θέματα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, Παυσανίας Παπαγεωργίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ