ΕΛΛΑΔΑ

Εντοπίστηκαν τα λείψανα τεσσάρων πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο

Εντοπίστηκαν τα λείψανα τεσσάρων πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο
Twitter/Υπουργείο Εξωτερικών

Οι έρευνες για την εκταφή των πεσόντων στην Αλβανία συνεχίζονται και σύμφωνα με πηγές της γείτονος χώρας εντοπίστηκαν τα οστά ακόμη τεσσάρων Ελλήνων που πολέμησαν στο αλβανικό μέτωπο του 1940.

Στην περιοχή όπου εντοπίστηκαν τα οστά, βρίσκεται ήδη ο πρόξενος της Ελλάδας στο Αργυρόκαστρο, Βασίλης Τώλος για να εποπτεύσει της διαδικασία εκταφής των λειψάνων.

Χθες, Δευτέρα, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς είχε εκφράσει την ευχαρίστησή του από την ανακάλυψη των πρώτων οστών.

«Θέλω για μία ακόμα φορά να εκφράσω δημόσια την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι, με βάση τις συμφωνίες που κάναμε στην Κρήτη, στο πακέτο των λύσεων των ζητημάτων που απασχολούν Ελλάδα και Αλβανία, η αλβανική κυβέρνηση είχε το θάρρος και την πολιτική ευθύνη να ψηφίσει δύο εκτελεστικούς νόμους, όσον αφορά τη συμφωνία που είχε γίνει με την ελληνική κυβέρνηση το 2009. Με βάση αυτούς τους εκτελεστικούς νόμους, ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναζήτησης και εκταφής των οστών των στρατιωτών και των αξιωματικών μας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοτζιάς.

Εκταφή Ελλήνων πεσόντων στο αλβανικό μέτωπο

Εξέφρασε δε τη μεγάλη εκτίμησή του για «το γεγονός ότι επιτέλους η αλβανική κυβέρνηση προχωρεί με θαρραλέα βήματα στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων, όπως οφείλει να κάνει και η ελληνική πλευρά».

«Είναι συγκινητικό και για εμάς όλους και, φαντάζομαι, και για τους συγγενείς τους και για τον Ελληνισμό γενικότερα, τόσο στην Ελλάδα όσο και αυτόν που ζει στην Αλβανία» υπογράμμισε, αναφέροντας πως, εκείνη την ώρα, είχαν βρεθεί ήδη τα οστά δύο στρατιωτών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ