ΕΛΛΑΔΑ

Στους δρόμους από σήμερα οι αγρότες της Κρήτης

Στους δρόμους από σήμερα οι αγρότες της Κρήτης
Φωτογραφία Αρχείου Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Οι αγρότες της Κρήτης, οι οποίοι συμμετέχουν στην πανελλαδική επιτροπή των μπλόκων, ξεκινούν από σήμερα τις κινητοποιήσεις τους.

Η πρώτη οργανωμένη κινητοποίηση ήταν το στήσιμο μπλόκου στον κόμβο των Πραιτωρίων, ενώ για την ερχόμενη Παρασκευή είναι προγραμματισμένες συγκεντρώσεις στη Δυτική Κρήτη.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα, οι αγρότες αναμένεται να αποκλείσουν σταδιακά και άλλους οδικούς κόμβους, ενώ στα τέλη Ιανουαρίου θα αποφασιστεί εάν τελικά θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις.

zzzzzzzzzagrotes

Το μπλόκο στον κόμβο των Πραιτωρίων/Πηγή: e-mesara.gr

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αστερουσίων τα βασικά αιτήματα είναι:

- Κατώτερες εγγυημένες τιμές για όλα τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα και άμεση πληρωμή όλων των παραγωγών.

- Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, φτηνό αγροτικό ρεύμα και νερό, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, του ΕΝΦΙΑ σε σπίτια και χωράφια και των άλλων χαρατσιών, κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής κ.ά.

- Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο με 3.000 ευρώ για κάθε παιδί. Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων.

- Κατάργηση των μεγάλων αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές. Συντάξεις αξιοπρέπειας στα 60 χρόνια ζωής για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες.

- Ετήσιο ακατάσχετο χρηματικό όριο στα βιβλιάρια των μικρομεσαίων αγροτών στο ύψος των 12.000 ευρώ, προσαυξημένου κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

- Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η ΚΑΠ 2014 – 2020 και των περικοπών στις επιδοτήσεις/ενισχύσεις, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή και ζωικό κεφάλαιο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ