ΕΛΛΑΔΑ

Μοναδικές τοιχογραφίες στους τοίχους των σχολείων του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας

Μοναδικές τοιχογραφίες στους τοίχους των σχολείων του δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με «καλλιτεχνική» διάθεση ξεκινούν κάθε πρωί, το σχολείο τους οι μαθητές του 1ου ΓΕΛ Δραπετσώνας και του 4ου δημοτικού Κερατσινίου, καθώς εδώ και λίγες ημέρες γνωστοί καλλιτέχνες φιλοτέχνησαν τους τοίχους των σχολείων τους.

Πρόκειται για τοιχογραφίες, που κοσμούν εξωτερικά τα σχολεία περνώντας διαφορετικά μηνύματα, εισάγοντας έτσι την τέχνη πιο κοντά στην καθημερινότητα των μαθητών αλλά και των περαστικών που παρατηρούν με θαυμασμό τα έργα.

Η υλοποίηση των έργων πραγματοποιείται χάρη στη δωρεάν προσφορά διαφόρων καλλιτεχνών και την υποστήριξη των Σχολικών Επιτροπών που αναλαμβάνουν τα έξοδα των απαραίτητων υλικών για την αποπεράτωση των έργων (χρώματα, σκαλωσιές κτλ).

«Ο στόχος μας είναι διπλός», λέει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Στέλλα Μιχάλογλου, σημειώνοντας:

Θέλουμε να ομορφύνουμε την πόλη και τα κτήρια αλλά και να περάσουμε μηνύματα μέσα από αυτά τα έργα. Σίγουρα αφορά τους μαθητές οι οποίοι κάθε μέρα πηγαίνουν στο σχολείο τους και αντικρίζουν μια όμορφη τοιχογραφία, όμως απευθυνόμαστε και στους πολίτες.

Οι τοίχοι που φιλοτεχνούνται είναι είτε οι προσόψεις των σχολείων είτε κάποιο πλαϊνό μέρος, εκεί όπου ο κάθε καλλιτέχνης προτείνει κάποιες ιδέες και από τον δήμο προχωρούν στις επόμενες διαδικασίες. Μέχρι στιγμής τέσσερα είναι τα «τυχερά» κτίρια στην περιοχή που έχουν φιλοτεχνηθεί από διαφορετικούς καλλιτέχνες και με διαφορετική θεματολογία.

Την τοιχογραφία στο 1ο ΓΕΛ Δραπετσώνας, ανέλαβε ο καλλιτέχνης Κώστας Αυγερίου, με την ομάδα του «Πυράκανθος», εκεί όπου αναπαριστούν ένα πραγματικό γεγονός σε θαλάσσια περιοχή του Αιγαίου. Μέσα από το βλέμμα του καλλιτέχνη παρουσιάζεται το ζήτημα της προσφυγιάς, θέμα που αποτελεί στοιχείο και της ιστορικής ταυτότητας της πόλης.

Στο 4ο δημοτικό Κερατσινίου, το έργο φιλοτέχνησε, στο πλαίσιο του προγράμματος που πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Athens street art festival ο Ιταλός καλλιτέχνης Ricardo. Εκεί ο δημιουργός συνδύασε το σήμα της ειρήνης με το χέρι της δημιουργίας και τον τόνο της ελπίδας.

«Τα σχόλια που ακούμε καθημερινά είναι πολύ θετικά και αυτό φαίνεται από την εκδήλωση ενδιαφέροντος να συμμετάσχουν και άλλα σχολεία σε αυτό το πρόγραμμα», αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιδήμαρχος Παιδείας του δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας. «Και βέβαια είναι φυσικό επόμενο να επηρεάζεται θετικά η καθημερινότητα των παιδιών αφού μπαίνουν στο σχολείο τους βλέποντας έναν χώρο που είναι αναβαθμισμένος αισθητικά» τονίζει η κ. Μιχάλογλου.

«Εκτός από την αισθητική αναβάθμιση των σχολικών κτιρίων, γίνεται παράλληλα και συντήρηση (τα κτήρια βάφονται), σημειώνει ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής του δήμου Κερατσινίου- Δραπετσώνας, Βασίλης Τσίγκερης, ενώ αναφέρει πως εδώ και τρία χρόνια έχουν δοθεί πάνω από 3.000.000 ευρώ από τον δήμο για τις σχολικές μονάδες. «Προτεραιότητα άλλωστε του δημάρχου Κερατσινίου- Δραπετσώνας» όπως εξηγεί ο κ. Τσίγκερης στο πρακτορείο, «ήταν και είναι η πλήρης στήριξη στις σχολικές μονάδες και μάλιστα η ίδια η σχολική κοινότητα, το έχει αναγνωρίσει και το θαυμάζει».

Σε ότι αφορά τον χρόνο αποπεράτωσης του έργου είναι αρκετά σύντομος αν αναλογιστεί κανείς το μέγεθος του τοίχου που φτάνει και τα 12 μέτρα, ενώ οι ώρες εργασίες για τους καλλιτέχνες είναι αρκετές αφού ξεκινούν το πρωί και τελειώνουν αργά το απόγευμα.

«Όλα τα μηνύματα που παίρνουμε από τον κόσμο είναι μηνύματα ενθουσιασμού και χαράς. Όταν έχεις έναν τοίχο που είναι μαύρος, γκρίζος, λερωμένος και αντιαισθητικός, δίνοντάς του χρώμα, γίνεται ευχάριστος και προς τα παιδιά αλλά και προς την κοινωνία γύρω από το σχολείο», σημειώνει ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής. Και καταλήγει:

Θέλουμε να περνάμε μηνύματα στα παιδιά και μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις στην ολοκλήρωση του έργου συμμετείχαν και οι ίδιοι οι μαθητές των σχολείων. Είναι μια ομαδική δουλειά θα λέγαμε και αυτό μας χαροποιεί ακόμα περισσότερο.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ