ΕΛΛΑΔΑ

Η χρήση της πλαστικής σακούλας στα σουπερμάρκετ μειώθηκε κατά 80%

Η χρήση της πλαστικής σακούλας στα σουπερμάρκετ μειώθηκε κατά 80%
Reuters

Μείωση σημείωσε η χρήση της πλαστικής σακούλας κατά τον πρώτο μήνα εφαρμογής του μέτρου.

Είναι ενδεικτικό ότι η χρήση τσαντών πολλαπλών χρήσεων εκτοξεύθηκε, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 5.000%, ενώ ήδη έξι στους δέκα Έλληνες δηλώνουν ότι θα πάψουν να χρησιμοποιούν πλαστικές σακούλες, με μόνο 11% να δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να πληρώνουν για τη σακούλα του σουπερμάρκετ.

Μάλιστα, όπως προκύπτει, μόνο στα σουπερμάρκετ η μείωση της χρήσης της πλαστικής σακούλας έφτασε το 80% αφού πουλήθηκαν περίπου 2,5-3 εκατ. νέες τσάντες πολλαπλών χρήσεων, γεγονός που σημαίνει ότι πάνω από δύο στα τρία νοικοκυριά επιλέγουν τη λύση αυτή για τις αγορές τους, έναντι της πληρωμής για πλαστική σακούλα μιας χρήσης.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανικής Καταναλωτικών Αγαθών, σύμφωνα με την οποία εκτός των σουπερμάρκετ στο λιανεμπόριο και την εστίαση σημειώνεται μεν εκτεταμένη εφαρμογή του μέτρου, αλλά με διαφοροποιήσεις ανάλογα με τον κλάδο και την περιοχή.

Έτσι, εκτεταμένη είναι η εφαρμογή του μέτρου στο λιανεμπόριο τροφίμων (π.χ. αρτοποιεία, κρεοπωλεία) και ειδικά στις οργανωμένες αλυσίδες καταστημάτων. Σε άλλους κλάδους όμως, όπως το λιανεμπόριο ένδυσης και υπόδησης, παρατηρείται αντικατάσταση της πλαστικής σακούλας από άλλου τύπου σακούλες όπως χάρτινες ή πάνινες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ