ΕΛΛΑΔΑ

Μόνο βασική σύνταξη στα 390 ευρώ

Μόνο βασική σύνταξη στα 390 ευρώ
Συνταξιούχοι περιμένουν να ανοίξει υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας Eurokinissi/ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ

Σύγχυση επικρατεί σχετικά με τις αλλαγές σε συντάξεις και ασφαλιστικό, καθώς οι διφορούμενες δηλώσεις των αρμοδίων, δημιουργούν κλίμα ανησυχίας σε χιλιάδες συνταξιοδοτούμενους.

Ο υπ. Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, το βράδυ της Δευτέρας, αναφέρθηκε στις δραματικές αλλαγές σε συντάξεις και ασφαλιστικό. Συγχρόνως μίλησε για τους φόρους και τα εισοδηματικά κριτήρια αλλά και τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.

Σημείωσε ότι μία λύση είναι η εθνική σύνταξη, να χρηματοδοτείται από την φορολογία. Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο υπουργός στην εκπομπή Ενικός, η σύνταξη αυτή θα εγγυάται ότι όλοι οι συνταξιούχοι θα είναι πάνω από τα όρια της φτώχειας. «Δεν πάμε να κάνουμε μία ακόμη μείωση στις συντάξεις. Εμείς θέλουμε μία μεταρρύθμιση που και θα κάνει το σύστημα βιώσιμο και θα παίρνουν συντάξεις αυτοί που είναι τώρα εργαζόμενοι», είπε ο υπουργός Εργασίας. Πάντως, ο ίδιος έθεσε το όριο των 390 ευρώ. «Πάνω σε αυτή τη σύνταξη (την εθνική σύνταξη) θα έρχεται να καθίσει αυτή που θα αντιστοιχεί στις εισφορές τους. Μία σύνταξη που θα εγγυάται σε όλους ότι ξεφεύγουν από το κίνδυνο της φτώχειας».

Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να προχωρήσει σε μία ακόμη οριζόντια μείωση των συντάξεων και γι’ αυτό προχωρά στη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού που είναι μονόδρομος.

«Στο μνημόνιο υπάρχουν επιμέρους δεσμεύσεις που θα κατέληγαν σε νέες οριζόντιες μειώσεις. Εμείς είπαμε στην τρόικα: Αντί για ρήτρα μηδενικού ελλείμματος και περιορισμό του ΕΚΑΣ θα δεχθείτε μία ελληνική μεταρρύθμιση σαν γενικό ισοδύναμο. Άρα η ανάγκη να κάνουμε μία μεταρρύθμιση είναι δική μας», σημείωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και συνέχισε:

Σε μια προσπάθεια να περιορίσει τις ανησυχίες για την απώλεια μετά την ενσωμάτωση στις κύριες των επικουρικών συντάξεων, ο υφυπουργός Εργασίας, Τάσος Πετρόπουλος επεσήμανε ότι οι όποιες αλλαγές αφορούν το 2% των συνταξιούχων.

Όσον αφορά τα 390 ευρώ υποστήριξε ότι πρόκειται απλά για ένα υπολογισμό και δεν είναι το τελικό νούμερο. Ο κ. Πετρόπουλος, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, είπε χαρακτηριστικά ότι: “δεν χρειάζεται τόσος τρόμος ότι θα σφαγιαστούν οι συντάξεις”.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ