ΕΛΛΑΔΑ

Πέντε σημαντικές αλλαγές για τους μαθητές του Λυκείου

Πέντε σημαντικές αλλαγές για τους μαθητές του Λυκείου
EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Ψηφίστηκε το βράδυ της Δευτέρας από τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πέντε σημαντικές αλλαγές για τους μαθητές του Λυκείου.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», για πρώτη χρονιά οι απολυτήριες εξετάσεις της Γ’ Λυκείου συρρικνώνονται σε μόλις τέσσερα μαθήματα. Οι τελειόφοιτοι θα εξετάζονται σε Μαθηματικά, Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, Βιολογία και Ιστορία.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά τον χρόνο που θα έχουν στη διάθεσή τους οι εξεταζόμενοι. Το κάθε μάθημα θα εξετάζεται για ένα δίωρο, πλην του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας, το οποίο θα διαρκεί τρεις ώρες. Ο τρόπος εξέτασης αλλάζει στο εν λόγω μάθημα, καθώς εκτός από την έκθεση και τις λεξιλογικές ασκήσεις, οι μαθητές θα εξετάζονται και σε απόσπασμα κειμένου.

Αλλαγή θα έρθει και στην εξέταση των Αρχαίων της Β’ Λυκείου, όπου έχει προστεθεί στη διδασκαλία και το έργο του Επιτάφιου του Θουκυδίδη. Το υπουργείο Παιδείας στη βαθμολόγηση των μαθητών πριμοδοτεί τις ερμηνευτικές ερωτήσεις, ενώ μειώνει τη μοριοδότηση σε ερωτήσεις γραμματικής και συντακτικού.

Υποχρεωτικές δημιουργικές εργασίες, οι οποίες θα λαμβάνονται υπόψιν στη βαθμολόγηση έχουν από φέτος οι μαθητές της Α΄ και Β΄ Λυκείου, οι οποίες θα εκπονούνται κατά τις διδακτικές ώρες των μαθημάτων, τουλάχιστον σε ένα από τα διδασκόμενα αντικείμενα. Στη Γ΄ Λυκείου η δημιουργική εργασία είναι προαιρετική.

Ένα ωριαίο διαγώνισμα το τετράμηνο και απροειδοποίητα τεστ διάρκειας 10-15 λεπτών είναι οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας προς τους εκπαιδευτικούς για τους μαθητές του Λυκείου. Η ηγεσία προχωράει σε ψαλίδι των διαγωνισμάτων στο Λύκειο, αυξάνοντας παράλληλα κατά δύο εβδομάδες τη διάρκεια του διδακτικού έτους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ