ΕΛΛΑΔΑ

Ρεπορτάζ του RT στην Ελλάδα: Σεξ, Ναρκωτικά και Πρόσφυγες

Ρεπορτάζ του RT στην Ελλάδα: Σεξ, Ναρκωτικά και Πρόσφυγες
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Περίπου 47.000 άτομα, πολλά εκ των οποίων ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, είναι «αποκλεισμένα» στην Ελλάδα λόγω των κλειστών συνόρων. Το Russia Today σε ντοκιμαντέρ υπό τον τίτλο «Sex, Drugs & Refugees» (Σεξ, Ναρκωτικά και Πρόσφυγες) αποτυπώνει τα δεινά τους.

«Είμαι 17 χρονών, ήρθα από την Τουρκία πριν από έξι μήνες μέσω θαλάσσης», αναφέρει ένα αγόρι στην Αθήνα. «Υπάρχουν πολλοί ηλικιωμένοι που προσφέρουν χρήματα για σεξ», αποκαλύπτει.

Η Ελλάδα αποτελεί, εδώ και χρόνια, πύλη εισόδου για μετανάστες και πρόσφυγες που ονειρεύονται ένα καλύτερο μέλλον στην Ευρώπη. Πολλά μικρά παιδιά κάνουν μόνα τους αυτό το δύσκολο και άκρως επικίνδυνο ταξίδι.

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, που επικαλείται το RT, είναι άμεση η ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων για την προστασία των ευάλωτων παιδιών που ξέφυγαν από διάφορες εμπόλεμες ζώνες. Η έκθεση υπερτονίζει πως η έλλειψη πληροφόρησης «στερεί από τα παιδιά την προστασία και τις υπηρεσίες που έχουν ανάγκη».

Ο Lucio Melandri, μέλος της Ομάδας Προστασίας Προσφύγων του ΟΗΕ στην Ελλάδα, μιλά για τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα στην διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

«Η Ελλάδα παραμένει μία από τις πύλες της Ευρώπης και βλέπει να έρχονται συνέχεια άνθρωποι, αλλά δεν μπορεί να μοιραστεί την ευθύνη με άλλες ευρωπαϊκές χώρες», λέει ο ίδιος, τονίζοντας την απροθυμία άλλων χωρών μελών της Ε.Ε. να συνεργαστούν. Οι εν λόγω χώρες, όπως τονίζει ο Melandri, αντί να προσφέρουν βοήθεια «προσπαθούν να αποτρέψουν πρόσφυγες από την κατάθεση αιτημάτων ασύλου στα εδάφη τους».

Τα προβλήματα των προσφύγων εντείνονται καθώς τα μικρά παιδιά κινδυνεύουν άμεσα να πέσουν θύμα τράφικινγκ ή ακόμη και θύμα εμπόρων οργάνων.

Πολλοί είναι οι νεαροί μετανάστες στην Αθήνα όμως, κάνουν ότι μπορούν για να επιβιώσουν. Στην πλατεία Ομονοίας, έφηβοι πωλούν το κορμί τους για μόλις 10 ευρώ για να ζήσουν. Παραδέχονται ότι κάνουν εμπόριο ναρκωτικών, ακόμη και κλέβουν για να μπορέσουν να τραφούν.

Οι Αρχές τονίζουν πως δεν διαθέτουν το προσωπικό για να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά το πρόβλημα καθώς και ο αριθμός των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν στη χώρα είναι υπέρογκος.

Το πρόβλημα, όπως αναφέρεται στο ντοκιμαντέρ, δεν περιορίζεται μόνο στην πρωτεύουσα όμως. Υπάρχει έντονη ανησυχία για τα κέντρα φιλοξενίας στα νησιά. Οι ανησυχίες έγκεινται κυρίως στη μειωμένη φροντίδα που λαμβάνουν οι γυναίκες, οι οποίες κινδυνεύουν από σεξουαλικές επιθέσεις και φυλετικές διακρίσεις. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Δείκτη Ισότητας Φύλων του 2017, η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες θέσεις της ισότητας των φύλων – συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Όπως παρατηρεί το ντοκιμαντέρ του RT, το οποίο θα προβληθεί στις 28 Φεβρουαρίου, σε μία περίοδο που η Ελλάδα πασχίζει να σταθεί στα πόδια της, η ζωή των προσφύγων μοιάζει εφιαλτική.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ