ΕΛΛΑΔΑ

Συγχαρητήρια Αβραμόπουλου σε ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση οργάνωσης παραποίησης ταξιδιωτικών εγγράφων

Συγχαρητήρια Αβραμόπουλου σε ΕΛ.ΑΣ. για την εξάρθρωση οργάνωσης παραποίησης ταξιδιωτικών εγγράφων
EUROKINISSI/ ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Τα συγχαρητήρια του στην Ελληνική Αστυνομία και τη Europol, έδωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος για τη σύλληψη και την εξάρθρωση της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται στην κλοπή, στην παραποίηση και την πώληση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων στην Ευρώπη.

Με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, παραθέτοντας σημερινή ανάρτηση της Europol για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας στην Ελλάδα, κατά την οποία περισσότερα από 900 διαβατήρια και ταυτότητες κατασχέθηκαν από την Ελληνική Αστυνομία, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει πως «συλλογικά είμαστε ισχυρότεροι στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και την αύξηση της ασφάλειας».

Ειδικότερα, η ανάρτηση του κ. Αβραμόπουλου έχει ως εξής: «Συγχαρητήρια στη Europol και την Ελληνική Αστυνομία για τη σύλληψη και την εξάρθρωση της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που εμπλέκεται στην κλοπή, παραποίηση και πώληση πλαστών ταξιδιωτικών εγγράφων στην Ευρώπη. Συλλογικά είμαστε ισχυρότεροι στην αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης και την αύξηση της ασφάλειας».

Για την αποδόμηση της οργάνωσης πραγματοποιήθηκε μεγάλη αστυνομική επιχείρηση σε διάφορες περιοχές της Αττικής, κατά τη διάρκεια της οποίας συνελήφθησαν 11 μέλη της και ειδικότερα 6 Αλγερινοί, 3 Σύροι, ένας Τυνήσιος και ένας Παλαιστίνιος, ενώ αναζητούνται ακόμα 5 άτομα, εκ των οποίων τα 3 είναι κάτοικοι εξωτερικού.

Στο πλαίσιο της επιχείρησης διενεργήθηκαν έρευνες σε διάφορους χώρους, όπου βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: 130 διαβατήρια και 809 δελτία ταυτότητας διαφόρων χωρών, εκ των οποίων τα 620 είναι καταχωρισμένα στις ευρωπαϊκές βάσεις δεδομένων ως κλαπέντα ή απολεσθέντα, πλήθος άλλων εγγράφων (άδειες παραμονής και άδειες οδήγησης διαφόρων χωρών) και σφραγίδων, εργαλεία και αναλώσιμα υλικά για την κατάρτιση πλαστών εγγράφων, μεγάλος αριθμός χειρόγραφων σημειώσεων σχετιζομένων με την εγκληματική δραστηριότητα, δεκάδες παραστατικά χρηματικών εμβασμάτων, διάφορα αντικείμενα προερχόμενα από κλοπές, καθώς και 30.000 ευρώ και ένα αυτοκίνητο.

Επισημαίνεται ακόμα πως τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προωθούσαν τα ταξιδιωτικά έγγραφα σε αλλοδαπούς, έναντι αμοιβής, προκείμενου να διευκολύνουν τη μετακίνησή τους σε διάφορες χώρες.

Κατά τη διερεύνηση της υπόθεσης η Υποδιεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων, ανέπτυξε στενή συνεργασία με τους φορείς του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (National Operational Plan/N.O.P.), το οποίο συνυπογράφηκε το έτος 2016 από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. και τον διευθυντή της Europol και στοχεύει στην καταπολέμηση δικτύων παράνομης διακίνησης μεταναστών.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ