ΕΛΛΑΔΑ

Ο νέος αυστηρότερος ΚΟΚ έρχεται στη Βουλή

Ο νέος αυστηρότερος ΚΟΚ έρχεται στη Βουλή
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή σε σύντομο χρονικό διάστημα υπό τις έντονες αντιδράσεις των ιδιοκτητών ταξί, που κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους κατά των κυβερνητικών σχεδίων.

Ήδη χθες, Τρίτη, οι οδηγοί ταξί προχώρησαν σε προειδοποιητικές στάσεις εργασίας και συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία σημειώθηκαν επεισόδια.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έβαλε χθες τις τελευταίες υπογραφές στο νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί από τις επιτροπές της Βουλής εντός των επόμενων ημερών.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως το νομοσχέδιο ορίζει πως η Uber, κατά της οποίας έχουν ξεσηκωθεί οι οδηγοί ταξί, συνιστούν μεταφορικό έργο, αλλά και επιχειρεί να επιβάλει κανόνες στις επιχειρήσεις διαδικτυακής εξυπηρέτησης.

Οι εν λόγω επιχειρήσεις θα πρέπει να λάβουν άδεια, αλλά και να ορίσουν έναν νόμιμο εκπρόσωπο στην Ελλάδα, ενώ όσον αφορά το ζήτημα της φοροδιαφυγής, οι προβλέψεις θέλουν να φορολογούνται με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Για να λάβουν την απαραίτητη αδειοδότηση οι επιχειρήσεις θα πρέπει να υποβάλουν μία σειρά από δικαιολογητικά, μερικά εκ των οποίων είναι οι επικυρωμένες άδειες κυκλοφορίας των οχημάτων, αλλά και στοιχεία για τους οδηγούς. Αν εντοπιστεί κάποιο όχημα που δεν έχει δηλωθεί τότε οι αρμόδιοι θα προχωρούν σε αφαίρεση της άδειας οδήγησης έως και για δύο χρόνια.

Τι προβλέπει ο νέος ΚΟΚ

Ο νέος ΚΟΚ θα προβλέπει μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, όμως τριπλάσια προσαύξησή τους με εισοδηματικά κριτήρια. Οι καθημερινές «συνήθειες» των οδηγών, όπως το κάπνισμα, θα τιμωρούνται με αυστηρά πρόστιμα.

Οι παραβιάσεις θα διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας, και αναλόγως της διαβάθμιση θα υπάρχει και το αντίστοιχο πρόστιμο. Η επιτροπή Οδικής Ασφάλειας θα εισηγηθεί τη διαβάθμιση.

Στις παραπάνω κατηγορίες θα προστεθούν ακόμη δύο, αυτές της υψηλής συχνότητας και την αντικοινωνικής συμπεριφοράς, που θα ορίζουν αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

Να σημειωθεί πως παραβιάσεις όπως η κατανάλωση αλκοόλ, μεταξύ άλλων, εξαιρούνται από τα πρόστιμα με εισοδηματικά κριτήρια. Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξουν αλλαγές και στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ