ΕΛΛΑΔΑ

Φοιτητές και καθηγητές εισέβαλαν στο υπουργείο Παιδείας - Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

Φοιτητές και καθηγητές εισέβαλαν στο υπουργείο Παιδείας - Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη
EUROKINISSI

Ένταση μετά το «ναυάγιο» στη συνάντηση με τον υπουργό Κώστα Γαβρόγλου.

Στον προαύλιο χώρο του υπουργείου Παιδείας εισέβαλαν φοιτητές που συμμετείχαν μαζί με εκπαιδευτικούς σε διαδήλωση διαμαρτυρίας.

Ομάδα περίπου 40 ατόμων έφθασε ως την πίσω πόρτα του κτιρίου, που ήταν αφύλακτη από αστυνομικές δυνάμεις και κατόρθωσε να περάσει στο κτίριο.

Με τον ίδιο τρόπο, δεκάδες άλλοι φοιτητές κατόρθωσαν επίσης να μπουν στο κτίριο, με αποτέλεσμα συνολικά περίπου 150 άτομα να έχουν καταλάβει την είσοδο στο ισόγειο του κτιρίου.

Ορισμένοι μπήκαν μέσα στο υπουργείο όπου πραγματοποίησαν γενική συνέλευση στο αμφιθέατρο για να αποφασίσουν τις περαιτέρω ενέργειές τους.

Οι συγκεντρωμένοι εκπαιδευτικοί που βρίσκονται από το πρωί στο υπουργείο ζητούν μόνιμους διορισμούς και την εξίσωση των εργασιακών δικαιωμάτων των αναπληρωτών. Ένα ακόμη βασικό ζήτημα που θέτουν είναι και ο θεσμός των αναπληρωτών που όπως λένε διαλύει τις ζωές των εκπαιδευτικών αλλά δεν προσφέρει την καλύτερη εκπαίδευση στους μαθητές της χώρας.

Συνάντηση με τα προεδρεία της ΔΟΕ και ΟΛΜΕ είχε και ο υπουργός Παιδείας, Κώστας Γαβρόγλου, ο οποίος δεν έκανε δεκτά τα αιτήματά τους, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει η ένταση και η εισβολή στο κτήριο.

Κινητοποιήσεις και στη Θεσσαλονίκη

«Μόνιμες» και «σταθερές» θέσεις εργασίας στην εκπαίδευση και «μαζικούς και μόνιμους διορισμούς» αναπληρωτών εκπαιδευτικών, σε πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια εκπαίδευση και σε ειδική αγωγή, καθώς και άλλα θεσμικά αιτήματα, διατύπωσαν εκπαιδευτικοί, από τη Θεσσαλονίκη και από άλλους νομούς της Μακεδονίας, οι οποίοι συμμετείχαν στη σημερινή συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στο άγαλμα του Βενιζέλου.

Στην κινητοποίηση πήραν μέρος - με κάλεσμα των συνδικαλιστικών ομοσπονδιών τους (ΟΛΜΕ, ΔΟΕ), των σωματείων και των συλλόγων τους- δάσκαλοι, καθηγητές, αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και σε ένδειξη συμπαράστασης, φοιτητικοί σύλλογοι, σωματεία, συλλογικότητες, κ.ά.

Οι εκπαιδευτικοί έκαναν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία Αριστοτέλους, επί της οδού Τσιμισκή, κρατώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα για την αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης.

Στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το ΥΜΑΘ, όπου ανήρτησαν πανό στα κάγκελα της εξωτερικής περίφραξης, φώναξαν συνθήματα και αποχώρησαν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ