ΕΛΛΑΔΑ

Για έκτη μέρα χωρίς νερό η Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση και κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ

Για έκτη μέρα χωρίς νερό η Θεσσαλονίκη: Εισαγγελική παρέμβαση και κόντρα κυβέρνησης-ΝΔ
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΙΑΜΙΔΗΣ

Συνεχίζονται για έκτη ημέρα τα προβλήματα για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης, που έχουν μείνει χωρίς νερό. Η έκτακτη σύσκεψη που συγκαλέστηκε χθες στο πρωθυπουργικό γραφείο της πόλης έγινε υπό κλίμα έντασης, ενώ αργά το βράδυ του Σαββάτου υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για να διερευνηθούν τα αίτια του προβλήματος και να διαλευκανθούν τυχόν ευθύνες.

Το απόγευμα του Σαββάτου, ξεκίνησε η τροφοδοσία του δικτύου ύδρευσης της πόλης από το νερό της Αραβησσού, δεδομένου ότι αποκαταστάθηκε το πρόβλημα που υπήρχε, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης.

Ο κ. Κρεστενίτης σημείωσε ότι το νερό που προέρχεται από τις πηγές της Αραβησσού τροφοδοτεί την πόλη, καθώς έχει απαλλαγεί από τη θολότητα που είχε μετά την αποκατάσταση της βλάβης του αγωγού και είναι πλέον κατάλληλο για κατανάλωση. Η εξομάλυνση της υδροδότησης θα γίνει σταδιακά εντός 24ωρου, προκειμένου να πληρωθούν οι δεξαμενές και το εσωτερικό δίκτυο της πόλης, ανέφερε η ΕΥΑΘ.

Ωστόσο, υπήρξαν συστάσεις στους καταναλωτές που έχουν πολύωρη διακοπή, όταν έρθει το νερό, να αφήσουν για λίγο τις βρύσες τους ανοιχτές, προκειμένου να καθαρίσουν τα εσωτερικά τους δίκτυα.

Πού υπάρχουν προβλήματα

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΥΑΘ, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα υδροδότησης οι περιοχές του Ευόσμου και του Κορδελιού, όπου θα αρχίσει η εξομάλυνση μετά τις 15.00 το μεσημέρι. Στις υπόλοιπες περιοχές όπου προβλεπόταν από χτες 24ωρη διακοπή, η ενίσχυση με το επιπλέον νερό Αραβησσού έχει εξομαλύνει την υδροδότηση.

Επίσης, προκειμένου να υδροδοτηθούν οι περιοχές του Αγίου Παύλου, μέρος του δήμου Συκεών και το Επταπύργιο, θα διακοπεί η υδροδότηση σε τμήμα των Συκεών (η περιοχή κάτω από το Άλσος Συκεών) από τις 13.00 μέχρι τη 01.00 π.μ.

Προβλήματα σε άλλες, επιμέρους περιοχές σχετίζονται με υπερβάλλουσες καταναλώσεις (πλύσιμο μπαλκονιών, αυτοκινήτων κ.λπ.), οι οποίες δεν επιτρέπουν να φτάσει το νερό σε όλους τους καταναλωτές και κυρίως σε ψηλούς ορόφους, με θέματα πιέσεων και υψομετρικών διαφορών, αλλά και με τοπικές διαρροές που οφείλονται στις πολύωρες διακοπές.

Εισαγγελική παρέμβαση για το ζήτημα

Με έγγραφη παραγγελία προς την εισαγγελέα ποινική δίωξης Αργυρή Βαλούση, ο διευθύνων την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Λάμπρος Τσόγκας, ζητεί να διερευνηθούν τα αίτια που προκάλεσαν τα προβλήματα, αλλά και οι χειρισμοί που έγιναν για την αποκατάστασή τους. Στο πλαίσιο αυτό θα εξεταστεί εάν προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους από τη συνεχιζόμενη έλλειψη νερού σε σχολεία, κοινωφελείς εγκαταστάσεις κ.ά.

Ένα άλλο, δεύτερο, σκέλος της ίδιας έρευνας συνδέεται με τη συντήρηση του δικτύου ύδρευσης της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, ζητείται να γίνει έλεγχος για τον τρόπο συντήρησης των υποδομών και του δικτύου ύδρευσης, όπως επίσης για τα οικονομικά κονδύλια που διατέθηκαν γι’ αυτόν τον σκοπό, κι εφόσον διατέθηκαν, εάν αυτά κατευθύνθηκαν και αξιοποιήθηκαν με τον σωστό τρόπο.

Εισαγγελική παρέμβαση για τα προβλήματα υδροδότησης στη Θεσσαλονίκη

Τα αδικήματα που ερευνώνται είναι πρωτίστως αυτά της έκθεσης σε κίνδυνο και της απιστίας, σε βαθμό κακουργήματος, ενώ θα εξεταστεί εάν στοιχειοθετούνται μία σειρά από πλημμελήματα, όπως η παρακώλυση λειτουργίας κοινωφελών εγκαταστάσεων, η παράβαση καθήκοντος κ.ά.

Την έρευνα καλείται να φέρει εις πέρας η αρμόδια υπηρεσία της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης.

Ένταση στην έκτακτη σύσκεψη στο πρωθυπουργικό γραφείο

Την ίδια ώρα, η έκτακτη σύσκεψη, που συγκάλεσε η διευθύντρια του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη, Κατερίνα Νοτοπούλου, στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, για τα προβλήματα υδροδότησης που αντιμετωπίζει η πόλη λόγω της βλάβης σε αγωγό της ΕΥΑΘ, έγινε υπό κλίμα έντασης.

Οι δήμαρχοι που παρέστησαν στη σύσκεψη, άσκησαν σκληρή πίεση στην ΕΥΑΘ προκειμένου να λυθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα το πρόβλημα, καθώς και για να γίνει αναλυτική ενημέρωση των πολιτών της Θεσσαλονίκης.

Κόντρα κυβέρνησης – αντιπολίτευσης για το θέμα

Το βράδυ του Σαββάτου, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων για το θέμα της υδροδότησης.

Την ώρα που ο κ. Τσίπρας στήνει αναπτυξιακές φιέστες, η Θεσσαλονίκη είναι για 5η μέρα χωρίς νερό». Ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε ανάρτησή του στο twitter.

«Το ότι ο κ. Σπίρτζης και η διοίκηση της ΕΥΑΘ είναι ακόμα στις θέσεις τους δείχνει το μέγεθος της αδιαφορίας και του κυνισμού αυτής της ανίκανης κυβέρνησης», σημείωσε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, η Νέα Δημοκρατία, μέσω του Τάκη Θεοδωρικάκου, ζήτησε την παραίτηση υπουργών για το ζήτημα. Οι υπουργοί που εποπτεύουν την ΕΥΑΘ έχουν βαρύτατη ευθύνη και ήδη έπρεπε να έχουν παραιτηθεί, επεσήμανε ο ίδιος. Ακόμη, η ΝΔ Θεσσαλονίκης διερωτήθηκε αν οι πολίτες θα λάβουν επιτέλους σοβαρές απαντήσεις.

Ο υπουργός Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, απαντώντας στην επίθεση του Κ.Μητοστάκη, τόνισε πως ο «άριστος» πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πιάστηκε και πάλι αδιάβαστος.

Οι πολίτες αντιμέτωποι και με διακοπές ηλεκτροδότησης

Εκτός του μεγάλου προβλήματος της έλλειψης νερού, οι πολίτες της συμπρωτεύουσας θα βρεθούν αντιμέτωποι και με διακοπές ρεύματος.

Σύμφωνα με τη ΔΕΔΔΗΕ, διακοπές ρεύματος θα σημειωθούν:

– Από τις 8.00 έως τις 14.00, στην Επανομή του Δήμου Θερμαϊκού. Και συγκεκριμένα στην περιοχή μεταξύ των οδών ΙΠΠΟΔΡΟΜΙΟΥ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΥ – ΣΧΟΛΕΙΟΥ – ΑΘ. ΔΙΑΚΟΥ – ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ κ.λ.π. Καθώς επίσης και το ΕΠΑΛ – ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ – ΓΗΠΕΔΟ – ΓΥΜΝΑΣΙΟ – ΛΥΚΕΙΟ. Αλλά και τα αρδευτικά που βρίσκονται στον δρόμο προς ΜΕΣΗΜΕΡΙ.

– Από τις 10.30 έως και τις 13.30 στον δήμο Θεσσαλονίκης. Και συγκεκριμένα στην περιοχή που περικλείεται από τις οδούς: Καραολή και Δημητρίου, Πηνειού, Γλαδστώνος, Παπαζώλη, Παπαρηγοπούλου, Ολύμπου, Μαβίλλη, Καλλινικου, Πλατεία Δημοκρατίας, Κ.Παλαμά.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ