ΕΛΛΑΔΑ

Τραμπ: Δεν είμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα

Τραμπ: Δεν είμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα
REUTERS/Carlos Barria

Ο Ντόναλντ Τραμπ αρνήθηκε ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, μερικές ώρες αφού το Πεκίνο ανακοίνωσε ότι θα επιβάλει δασμούς σε μια σειρά αμερικανικών εισαγωγών, ως απάντηση σε αντίστοιχους δασμούς που ανακοίνωσε μία ημέρα νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος.

«Δεν είμαστε σε εμπορικό πόλεμο με την Κίνα, αυτός ο πόλεμος χάθηκε πριν από πολλά χρόνια από τους ανόητους, ή ανίκανους, ανθρώπους που εκπροσωπούσαν τις ΗΠΑ», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Τραμπ δήλωσε, επίσης μέσω του Twitter, ότι η κυβέρνησή του «θα λάβει ισχυρά μέτρα» για τη μετανάστευση αργότερα σήμερα, χωρίς όμως να δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Νωρίτερα, το Πεκίνο προανήγγειλε την επιβολή δασμών ύψους 25% σε σημαντικές αμερικανικές εξαγωγές, αξίας 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Μεταξύ των προϊόντων που συμπεριλαμβάνονται στην κινεζική λίστα δασμών είναι η σόγια, τα αυτοκίνητα, τα χημικά προϊόντα, κάποιοι τύποι αεροσκαφών και προϊόντα καλαμποκιού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας.

Επιπλέον δασμοί θα επιβληθούν σε προϊόντα όπως το ουίσκι, τα πούρα και ο καπνός, κάποια είδη βοδινού, λιπαντικά, προπάνιο και άλλα πλαστικά προϊόντα, ανέφερε το ΥΠΟΙΚ στην ανακοίνωσή του. Στους νέους δασμούς θα υπόκεινται ο αμερικανικός χυμός πορτοκαλιού, το βαμβάκι, κάποια είδη σίτου καθώς και τα μικρά φορτηγά, κάποια οχήματα τύπου SUV και ορισμένα ηλεκτρικά οχήματα, σύμφωνα με το υπουργείο.

Η ημερομηνία εφαρμογής του μέτρου αυτού θα εξαρτηθεί από το πότε θα επιβάλει η αμερικανική κυβέρνηση δασμούς στα κινεζικά προϊόντα, ανακοίνωσε το υπουργείο.

Ο επικεφαλής του Αμερικανικού Συμβουλίου Εξαγωγών Σόγιας για την Κίνα, σχολιάζοντας την απόφαση, την χαρακτήρισε «λυπητερή», σημειώνοντας πως «δεν θα επιλύσει την εμπορική ανισορροπία».

Η κίνηση του Πεκίνου ήταν αναμενόμενη για την αμερικανική βιομηχανία σόγιας, δήλωσε ο Τζανγκ Σιαοπίνγκ στο Reuters, παρότι η οργάνωση που εκπροσωπεί τους Αμερικανούς παραγωγούς έκανε «τα πάντα» για να την αποτρέψει.

Η Κίνα μπορεί και πάλι να αγοράσει αμερικανική σόγια, παρά τους επιπλέον δασμούς, εάν υπάρχει ζήτηση στην αγορά της, πρόσθεσε ο Τζανγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ