ΕΛΛΑΔΑ

Βίντεο από το περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό κοντά στη Χίο

Βίντεο από το περιστατικό με την τουρκική ακταιωρό κοντά στη Χίο
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Βίντεο-ντοκουμέντο από τo περιστατικό με την ακταιωρό της τουρκικής ακτοφυλακής κοντά στη Χίο, έδωσε στη δημοσιότητα ο τηλεοπτικός σταθμός ΑΝΤ1.

Στο βίντεο φαίνονται οι κινήσεις του τουρκικού σκάφους και ο τρόπος με τον οποίο προσέγγισε τη λέμβο με τους μετανάστες.

Αρχικά, τοπικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για προσπάθεια της τουρκικής ακταιωρού να εμβολίσει το σκάφος του Λιμενικού, κάτι το οποίο τελικώς διαψεύστηκε.

Όπως διευκρίνιζαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στελέχη του λιμενικού, το σκάφος 611 του ΛΣ, κατά τη διάρκεια περιπολίας του στη θαλάσσια περιοχή, εντόπισε κοντά στην οριογραμμή και μέσα στα τουρκικά χωρικά ύδατα φουσκωτή λέμβο με περίπου 40 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ κοντά της έπλεε και σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής.

Η λέμβος με τους μετανάστες και πρόσφυγες ανέπτυξε ταχύτητα και πέρασε στα ελληνικά χωρικά ύδατα και κάποιοι από τους επιβαίνοντες έπεσαν στη θάλασσα. Άμεσα το σκάφος της ελληνικής ακτοφυλακής ξεκίνησε επιχείρηση διάσωσης και περισυλλογής ενώ στα ελληνικά χωρικά ύδατα εισήλθε για λίγη ώρα και το τουρκικό σκάφος.

Μόλις οι Έλληνες λιμενικοί περισυνέλεξαν τους μετανάστες, το σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έφυγε προς τα τουρκικά παράλια χωρίς να υπάρξει κάποια συνέχεια στο εν λόγω περιστατικό.

Η ανακοίνωση του λιμενικού

Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα περί προσπάθειας εμβολισμού περιπολικού σκάφους του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής από σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, από το Αρχηγείο του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. γνωρίζονται τα κάτωθι:

Πρωινές ώρες σήμερα ενημερώθηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη περιπολία στο πλαίσιο της επιχείρησης «ΠΟΣΕΙΔΩΝ 2018», για την ύπαρξη μηχανοκίνητης λέμβου, εντός τουρκικών χωρικών υδάτων, με ικανό αριθμό αλλοδαπών επιβαινόντων η οποία κινείτο με κατεύθυνση τις ακτές ν. Χίου.

Άμεσα, στην περιοχή έσπευσε και δεύτερο περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προς παροχή συνδρομής, ενώ σε απόσταση από τη λέμβο και εντός Τ.Χ.Υ. βρισκόταν σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής το οποίο δεν προέβη στην ακινητοποίηση της λέμβου.

Με την είσοδο της λέμβου στα Ελληνικά Χωρικά Ύδατα, αυτή ακινητοποιήθηκε άμεσα και ξεκίνησε η περισυλλογή των επιβαινόντων, ορισμένοι εκ των οποίων είχαν πέσει στη θάλασσα. Την περισυλλογή εκτελούσαν τα δύο περιπολικά σκάφη Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. που είχαν σπεύσει στην περιοχή.

Κατά τη διάρκεια της διάσωσης το σκάφος της Τουρκικής Ακτοφυλακής, το οποίο εν τω μεταξύ είχε εισέλθει εντός Ελληνικών Χωρικών Υδάτων (Ε.Χ.Υ.), παρέμεινε πλησίον του περιστατικού, προσπαθώντας να περισυλλέξει τη λέμβο με όσους αλλοδαπούς επιβαίνοντες είχαν ακόμη παραμείνει σε αυτή, αλλά χωρίς αποτέλεσμα, δυσχεραίνοντας με τον τρόπο αυτό την όλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης.

Σημειώνεται ότι η ταχύτητα του σκάφους της Τουρκικής Ακτοφυλακής δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση τα αναγραφόμενα στα δημοσιεύματα περί απόπειρας εμβολισμού του περιπολικού σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Συνολικά διεσώθησαν πενήντα τρεις (53) αλλοδαποί, οι οποίοι ακολούθως μεταφέρθηκαν στο λιμένα Χίου, ενώ προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χίου.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ