ΕΛΛΑΔΑ

Πάσχα 2018: Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων

Πάσχα 2018: Κορυφώνεται η έξοδος των εκδρομέων
(EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣΜΙΣΙΝΑΣ)

Με σύμμαχο τον καιρό οι εκδρομείς του Πάσχα αναχωρούν για τους προορισμούς που έχουν επιλέξει να περάσουν τις ημέρες των γιορτών, με την έξοδο να κορυφώνεται σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή.

Η κίνηση στα δύο εθνικά οδικά δίκτυα, Αθηνών-Κορίνθου και Αθηνών-Λαμίας, ήταν χθες αυξημένη, και σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, η έξοδος την Μεγάλη Πέμπτη, που αρχίζει ουσιαστικά η αποχώρηση προς την επαρχία, κυμαίνεται περίπου στα ίδια επίπεδα με την περσινή.

Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό από την Τροχαία, μέχρι τις 20.00 το βράδυ είχαν περάσει από την εθνική οδό Αθηνών- Κορίνθου, 55.000 αυτοκίνητα και από την εθνική Αθηνών- Λαμίας, μέχρι τις 21.00, περίπου 43.000 αυτοκίνητα.

Η κίνηση άρχισε από τις 11 το πρωί και κορυφώθηκε μετά το μεσημέρι, χωρίς να παρατηρηθούν ιδιαίτερα προβλήματα δεδομένου ότι από το πρωί όλη σχεδόν η δύναμη της Τροχαίας ήταν στους δρόμους για να διευκολύνει την κυκλοφορία, ειδικά στα έργα της λεωφόρου Αθηνών, στα πρακτορεία του ΚΤΕΛ Πελοποννήσου και στις εξόδους της πόλης. Αυξημένη ήταν η κίνηση και στο λιμάνι του Πειραιά.

Επί ποδός θα είναι η Τροχαία και σήμερα, Μεγάλη Παρασκευή, που αναμένεται ότι θα κορυφωθεί η έξοδος. Υπενθυμίζεται ότι αύριο απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών στο ρεύμα εξόδου των εθνικών οδών, από τις 06.00 το πρωί μέχρι τις 16.00 το απόγευμα.

Αυξημένη κίνηση σε ΚΤΕΛ και αεροδρόμια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται σήμερα η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα με την κίνηση στους σταθμούς των ΚΤΕΛ να είναι αυξημένη. Είναι χαρακτηριστικό πως για σήμερα, Μ. Παρασκευή, από τον σταθμό του Κηφισού έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 325 δρομολόγια (100 έκτακτα).

Όπως τόνισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος των ΚΤΕΛ Σοφοκλής Φάτσιος και σήμερα και χθες εκτός από τα κανονικά δρομολόγια προστέθηκαν και έκτακτα προκειμένου να καλυφθεί η έξοδος των εκδρομέων.

Αυξημένη παρατηρείται και φέτος η αεροπορική κίνηση με τις πτήσεις να είναι ενισχυμένες κατά περίπου στο 10% στο σύνολό τους, στοιχεία που δείχνουν ότι υπάρχουν και πολύ υψηλές πληρότητες. Σε ότι αφορά στην κίνηση στο «Ελ. Βενιζέλος», από χθες (Μεγάλη Πέμπτη ) μέχρι και την Τετάρτη του Πάσχα έχουν προγραμματιστεί περίπου 3370 δρομολόγια εσωτερικού και εξωτερικού. Ειδικότερα για σήμερα 502 πτήσεις είναι προγραμματισμένες έναντι 474 που ήταν πέρυσι.

Τέλος, σε ότι αφορά τις μετακινήσεις με τα τρένα, ήδη η ΤΡΑΙΝΟΣΕ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας προχώρησε στην αύξηση της χωρητικότητας των αμαξοστοιχιών για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών, που μεταβαίνουν σε διάφορους προορισμούς για να περάσουν τις διακοπές.

Αυξημένη η κίνηση και στα λιμάνια

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ακτοπλόων, η κίνηση για τις Κυκλάδες αναμένεται φέτος να παρουσιάσει αύξηση κατά 4% σε σχέση με πέρυσι. Από το λιμάνι του Πειραιά έχουν προγραμματιστεί για σήμερα 19 δρομολόγια από τη Ραφήνα 13 και από το Λαύριο 6.

Από το λιμάνι του Πειραιά είχαν προγραμματιστεί για την Μεγάλη Πέμπτη 22 δρομολόγια, από τη Ραφήνα 12 για τις Κυκλάδες και 6 για το Μαρμάρι, ενώ 6 δρομολόγια έγιναν από το Λαύριο.

Την Μεγάλη Τετάρτηαπό το λιμάνι του Πειραιά πραγματοποιήθηκαν 16 δρομολόγια ενώ αναχώρησαν 14.954 επιβάτες για διάφορα νησιά του Αιγαίου,2.458 ΙΧ οχήματα, 775 φορτηγά και 351 δίκυκλα. Για τα νησιά του Αργοσαρωνικού πραγματοποιήθηκαν 28 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 4.817 επιβάτες, 781 ΙΧ οχήματα 46 φορτηγά και 127 δίκυκλα.

Από τη Ραφήνα πραγματοποιήθηκαν 10 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 2.946 επιβάτες, 853 ΙΧ οχήματα, 70 φορτηγά και 60 δίκυκλα. Από το Λαύριο έγιναν 5 δρομολόγια, ενώ αναχώρησαν 1.302 επιβάτες, 339 ΙΧ οχήματα, 32 φορτηγά και 15 δίκυκλα.

Το λιμενικό σώμα έχει λάβει και σήμερα μέτρα για τη διευκόλυνση των επιβατών των πλοίων, ενώ συστήνεται σε όσους πρόκειται να ταξιδέψουν να βρίσκονται στην αποβάθρα αναχώρησης του πλοίου μία ώρα νωρίτερα, λόγω αυξημένης κίνησης στους περιμετρικούς δρόμων των λιμανιών.

Πολλές ακτοπλοϊκές εταιρείες προσφέρουν και φέτος, λόγω του Πάσχα, εκπτώσεις και προσφορές ενώ από την Παρασκευή 30/3/2018 μέχρι και την Κυριακή 15/4/2018, οι αναπληρωτές εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που υπηρετούν σε νησιά της χώρας, θα μπορούν να λάβουν έκπτωση 50% στα εισιτήρια των ιδίων, καθώς και στα ναύλα των ΙΧ και δικύκλων τους, για μετακινήσεις από και προς τα νησιά που υπηρετούν με την προσκόμιση βεβαίωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ