ΕΛΛΑΔΑ

Βασίλης Πριόβολος: Πέθανε ο τελευταίος αντάρτης του Άρη Βελουχιώτη

Βασίλης Πριόβολος: Πέθανε ο τελευταίος αντάρτης του Άρη Βελουχιώτη
ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ--EUROKINISSI

Ο Βασίλης Πριόβολος, γνωστός και ως Καπετάν Ερμήςπέθανε σε ηλικία 100 ετών. Υπήρξε υπασπιστής του Άρη Βελουχιώτη και καπετάνιος του ΕΛΑΣ.

Γεννήθηκε το 1918 στην Ευρυτανία και πήρε πτυχίο πολιτικού μηχανικού από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του είχε ενταχθεί στο ΚΚΕ.

Στη συνέχεια στελέχωσε τμήματα του ΕΛΑΣ και κέρδισε πολύ σύντομα την εμπιστοσύνη του Άρη Βελουχιώτη. Εντάχθηκε στον έφιππο ουλαμό, τους αποκαλούμενους μαυροσκούφηδες, και έλαβε το ψευδώνυμο Ερμής.

Ο Βελουχιώτης τον είχε ορίσει επικεφαλής της ένοπλης ομάδας ασφαλείας στη Βίνιανη, έδρα της «Κυβέρνησης του Βουνού» και αρχηγείο του ΕΛΑΣ.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας και παρά την στενή του φιλία με τον Άρη Βελουχιώτη πειθάρχησε στην επίσημη γραμμή του ΚΚΕ και δεν τον ακολούθησε στη δημιουργία νέου αντάρτικου.

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου υπήρξε διοικητής του Αρχηγείου Παρνασσίδας του ΔΣΕ και πολέμησε στο πλευρό του Γιάννη Αλεξάνδρου, γνωστού και ως καπετάν Διαμαντή. Μετά την ήτα του ΔΣΕ έφυγε για την Γιουγκοσλαβία και ύστερα τη Ρουμανία, όπου διέμεινε για αρκετό διάστημα ως πολιτικός πρόσφυγας. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1978.

Ο κ. Πριόβολος στη μετέπειτα πορεία του εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ με το οποίο κατέβηκε στις βουλευτικές εκλογές του 1981, χωρίς όμως να εκλεγεί. Τον Οκτώβριο του 1981, όταν το ΠΑΣΟΚ ανήλθε στην εξουσία διορίστηκε αντιπρόεδρος στην τότε Επιχείρηση Αστικών Συγκοινωνιών (ΕΑΣ), όπου παρέμεινε μέχρι το 1989. Επίσης διατέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Οργάνωσης Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης (ΠΟΑΕΑ) και του Πανελλήνιου Συλλόγου Μνήμης Άρη Βελουχιώτη.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, σε ανακοίνωσή της, αποχαιρετά τον αγωνιστή, τονίζοντας πως «θα τον τιμούμε και θα τον θυμόμαστε πάντα για τα υψηλά ιδανικά που υπηρέτησε με σεμνότητα, ανιδιοτέλεια και απαράμιλλο ήθος».

Συγκεκριμένα, η κ. Γεννηματά αναφέρει: «Έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και των δημοκρατικών αγώνων του λαού μας, Βασίλης Πριόβολος, ο καπετάν Ερμής.

Σύντροφος και συναγωνιστής μας, από την μεταπολίτευση, υπήρξε πάντα έως και τις τελευταίες ημέρες της ζωής του ακούραστος, στην πρώτη γραμμή των αγώνων του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης για λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική απελευθέρωση. Τελευταία του συμβολή, η συμμετοχή του στο ιδρυτικό συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής. Θα τον τιμούμε και θα τον θυμόμαστε πάντα για τα υψηλά ιδανικά που υπηρέτησε με σεμνότητα, ανιδιοτέλεια και απαράμιλλο ήθος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ