Η απόφαση του ΣτΕ για τον Παναγιώτη Ψωμιάδη
Πηγή: EUROKINISSI / MOTIONTEAM - ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ

Συνταγματική και νόμιμη κρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας η έκπτωση του Παναγιώτη Ψωμιάδη από το αξίωμα του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας που έγινε με την από 02/01/2013 απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης.

Όπως είναι γνωστό το 2009 ο κ. Ψωμιάδης είχε καταδικαστεί σε φυλάκιση ενός έτους, με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος. Η εφετειακή απόφαση έγινε αμετάκλητη με την υπ΄ αριθμ. 1495/2012 απόφαση του Αρείου Πάγου.

Η παράβαση καθήκοντος ανάγεται στο ότι ο κ. Ψωμιάδης καθ’ υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του ως νομάρχης Θεσσαλονίκης, μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμα 89.000 ευρώ, τα οποία είχαν επιβληθεί σε βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων, που φέρεται ότι νόθευσε καύσιμα.

Ο κ. Ψωμιάδης προσέφυγε στο ΣτΕ και ζητούσε να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η εν λόγω απόφαση του γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης.

Το Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 965/2018 απόφασή τους απέρριψε σήμερα ως αβάσιμους όλους τους ισχυρισμούς του κ. Ψωμιάδη, κρίνοντας ότι η προσβαλλόμενη απόφαση του γ.γ. είναι συνταγματική και νόμιμη.

Το ΣτΕ επισημαίνει ότι ο γ.γ. εξέδωσε την προσβαλλόμενη απόφασή του καθώς ο κ. Ψωμιάδης ωφέλησε παράνομα τον πρατηριούχο και έβλαψε εξίσου παράνομα τα οικονομικά συμφέροντα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Θεσσαλονίκης.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας επισημαίνουν ότι η επίμαχη απόφαση του γ.γ. δεν παραβίασε το συνταγματικό δικαίωμα της προηγουμένης ακροάσεως (άρθρο 20 Συντάγματος), καθώς δεν έχει εφαρμογή σε περιπτώσεις δυσμενών διοικητικών πράξεων οι οποίες εκδίδονται βάσει αντικειμενικών προϋποθέσεων.

\

Διαβάστε επίσης