ΕΛΛΑΔΑ

Απεργία 30 Μαΐου: Πώς κινούνται σήμερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς

Απεργία 30 Μαΐου: Πώς κινούνται σήμερα τα μέσα μαζικής μεταφοράς
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Σε απεργιακούς ρυθμούς θα κινηθεί η χώρα σήμερα, Τετάρτη 30 Μαΐου, εξαιτίας της γενικής απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και άλλοι αντιπροσωπευτικοί κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς.

Η ΓΣΕΕ διοργανώνει συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος στις 11:00 το πρωί, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί σε συγκέντρωση στις 10:30 στην Ομόνοια.

Πώς θα κινηθούν λεωφορεία και τρόλεϊ

Με προβλήματα θα γίνονται οι μετακινήσεις του επιβατικού κοινού.

Ειδικότερα, την Τετάρτη, 30 Μαΐου, τα λεωφορεία (και τα Express Αεροδρομίου) και τα τρόλεϊ θα κινούνται από τις 9:00 το πρωί έως και τις 9:00 το βράδυ.

Την Πέμπτη 31 Μαΐου, λόγω της 24ωρης απεργίας που εξήγγειλαν οι εργαζόμενοι, τρόλεϊ και λεωφορεία του ΟΑΣΑ θα είναι ακινητοποιημένα όλη την ημέρα.

«Χειρόφρενο» σε τρένα και Προαστιακό

Ακινητοποιημένα θα είναι την Τετάρτη 30 Μαΐου τα τρένα και ο Προαστιακός Σιδηρόδρομος, ενώ δεν θα πραγματοποιούνται και τα δρομολόγια του Μετρό από/προς Δουκίσσης Πλακεντίας - Αεροδρόμιο.

Χωρίς πλοία λόγω απεργίας της ΠΝΟ

Επίσης, 24ωρη απεργία έχει κηρύξει η ΠΝΟ για τις 30 Μαΐου. Έτσι, τα πλοία θα είναι δεμένα στα λιμάνια όλη την ημέρα.

24ωρη απεργία και στα ΜΜΕ

Τη συμμετοχή τους στην 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση των ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, με την κήρυξη 24ωρης απεργίας στις 30 Μαΐου σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αποφάσισαν και τα διοικητικά συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

Απεργούν και οι καθηγητές

Τη συμμετοχή της στην απεργία αποφάσισε και η ΟΛΜΕ. Οι καθηγητές ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ την Τετάρτη 30 Μαΐου, ημέρα κατά την οποία στα Γενικά Λύκεια και τα ΕΠΑΛ θα διεξάγονται ενδοσχολικές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τη μέλη της ΟΛΜΕ, τα αιτήματα αφορούν «σε άμεσους μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών, την κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για το συνταξιοδοτικό, το αίτημα για μισθούς και συντάξεις αξιοπρέπειας, τον υπολογισμό της διετίας 2016-2017 για τη μισθολογική εξέλιξη, αλλά και την απόσυρση του Νομοσχεδίου για τις Δομές λειτουργίας σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση».

Τι αναφέρει η ΓΣΕΕ για την απεργία

«Η συνεχής επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων πολιτών αντικατοπτρίζει μια ανεξέλεγκτα καθοδική πορεία που κάποιοι κάνουν ότι δεν την βλέπουν» τονίζει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΕ.

Μεταξύ άλλων, διεκδικεί:

«Άμεση κατάργηση του συνόλου των αντεργατικών μνημονιακών διατάξεων που οδήγησαν στο στραγγαλισμό των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων και εγγυήσεων και την εμπέδωση της εργοδοτικής αυθαιρεσίας. Κανένα άλλο μέτρο που θα επιβαρύνει τα συνήθη υποζύγια τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους» Ουσιαστικά και αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης της ανεργίας και ανακούφισης των ανέργων. Διεκδικούμε, πολιτικές που θα δημιουργούν ανάπτυξη και δεν θα εντείνουν την ύφεση, εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς και φυσικά αξιοπρεπείς συντάξεις για τους απόμαχους της εργασίας. Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Όχι άλλα άδικα και υπέρμετρα βάρη, όχι στη συνέχιση της φορολογικής επιδρομής. Άμεση κατάργηση της εμπλοκής της κρατικής εξουσίας στον προσδιορισμό του κατώτατου μισθού και ημερομισθίου. Αποκατάσταση της διαδικασίας, του περιεχομένου και της καθολικότητας ισχύος του συνόλου των όρων (μισθολογικών και λοιπών) της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και άμεση επαναφορά σε σταθερές βάσεις των πυλώνων του συλλογικού εργατικού δικαίου για την επεκτασιμότητα των συλλογικών συμβάσεων και τη μετενέργεια του συνόλου των όρων τους. Αποτελεσματική προστασία της πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη! Καμία παρέμβαση στην αποτελεσματική άσκηση των δημοκρατικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, καμία παρέμβαση στο ισχύον πλαίσιο για την ελεύθερη συνδικαλιστική δράση και την απαγόρευση του lock out (ανταπεργία) των εργοδοτών. Δίκαιο φορολογικό σύστημα. Ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων από τα άδικα και υπέρμετρα βάση της φορολογικής επιδρομής».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ