ΕΛΛΑΔΑ

Έξι «αντάρτες» στο σχέδιο της Ε.Ε για περικοπές στις αγροτικές ενισχύσεις

Έξι «αντάρτες» στο σχέδιο της Ε.Ε για περικοπές στις αγροτικές ενισχύσεις
ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την Παρασκευή να γίνουν περικοπές στις άμεσες επιδοτήσεις προς τους αγρότες, ενώ στον αντίποδα θα υπάρξουν αυξήσεις στα κονδύλια προς ιδιοκτήτες μικρότερων χωραφιών, ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις από χώρες που επωφελούνται περισσότερο από τις ενισχύσεις στη γεωργία, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Ο προϋπολογισμός της Ε.Ε. για το 2021-2027, ορίζει πως οι αγρότες θα λάβουν περίπου 232 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό μειωμένο κατά περισσότερο από 30 δισεκατομμύρια σε σύγκρισή με τις ενισχύσεις που λαμβάνουν την τρέχουσα επταετία.

Η Επιτροπή πρότεινε να δοθούν χρήματα σε μικρότερα αγροκτήματα και ζήτησε από τις χώρες της Ε.Ε. να κρατήσουν περί το 2% των άμεσων γεωργικών πόρων τους για νέους αγρότες, αναγνωρίζοντας πως αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σπάσιμο των μεγάλων χωραφιών.

«Κανείς δεν σταματά τους αγρότες ώστε να μοιράσουν τα χωράφια του», ανέφερε ο επίτροπος Γεωργίας, Φιλ Χόγκαν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Οι υπουργοί Γεωργίας της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Φινλανδίας και της Ελλάδας αντέδρασαν άμεσα στην πρόταση, σημειώνοντας πως αντιτίθενται έντονα στις περικοπές, οι οποίες για να περάσουν πρέπει να γίνουν δεκτές και από τα 26 κράτη μέλη. Ακόμη, οι έξι αυτές χώρες ζήτησαν να διατηρηθεί η παρούσα ισορροπία.

Οι αγρότες της Γαλλίας θα λάμβαναν ακόμη το μεγαλύτερο ποσό από τα κονδύλια της Επιτροπής, συγκεκριμένα 44 δισεκατομμύρια, νούμερο που, όμως, είναι σαφώς μικρότερο από τα 47.7 δισεκατομμύρια που λαμβάνουν τώρα.

Οι Ισπανοί, που είναι δεύτεροι στη λίστα με τις αποδοχές, παίρνουν 31.7 δισεκατομμύρια, ποσό που θα μειωθεί στα 29.7 δισ. σε περίπτωση που περάσουν οι περικοπές. Οι Ιταλοί λαμβάνουν 24 δισ. και το ποσό – μετά τις περικοπές – θα έπεφτε στα 22.1 δισ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ