ΕΛΛΑΔΑ

Περιβαλλοντικό οικιακό τιμολόγιο ρεύματος: Τι πρέπει να γνωρίζετε και ποιοι οι δικαιούχοι

Περιβαλλοντικό οικιακό τιμολόγιο ρεύματος: Τι πρέπει να γνωρίζετε και ποιοι οι δικαιούχοι
EUROKINISSI / ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Δημοσιεύθηκε προ ημερών στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η κοινή υπουργική απόφαση σχετικά με την εφαρμογή του Περιβαλλοντικού Οικιακού Τιμολογίου ηλεκτρικής ενέργειας για τους οικιακούς καταναλωτές της περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και του δήμου Μεγαλόπολης της περιφερειακής ενότητας Αρκαδίας.

Η έκπτωση που θα προσεγγίσει το 30% στους λογαριασμούς ηλεκτρικούς ρεύματος για την πλειονότητα των οικιακών καταναλωτών θα χορηγηθεί αναδρομικά στον πρώτο εκκαθαριστικό λογαριασμό.

Σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με τη ρύθμιση αυτή, μέσω της έκπτωσης της τάξεως των 42 ευρώ/MWh στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, που θα ισχύει για όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, επιδιώκεται η ενίσχυση των οικιακών καταναλωτών των εν λόγω περιοχών και η βελτίωση των όρων διαβίωσης και της ποιότητας ζωής τους, λόγω της ρύπανσης που προκαλεί η δραστηριότητα της λιγνιτικής εξόρυξης και ηλεκτροπαραγωγής.

Παράλληλα, υπολογίζεται ότι η έκπτωση των 42 ευρώ/MWh αντιστοιχεί σε έκπτωση της τάξης του 27% στο σύνολο του λογαριασμού (ή 45% επί του ανταγωνιστικού τιμολογίου της ΔΕΗ) για καταναλώσεις έως 1.600 KWh το τετράμηνο, που είναι η κατανάλωση ενός μέσου νοικοκυριού.

Εκτιμάται ότι από την εφαρμογή του μέτρου θα ωφεληθούν συνολικά πάνω από 140 χιλ. νοικοκυριά (133 χιλ. στη Δ. Μακεδονία και 8 χιλ. στο Δήμο Μεγαλόπολης).

Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 17,5 εκατ. ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται μαξιλάρι ασφαλείας 5%, ώστε να καλυφθούν περιπτώσεις αύξησης της κατανάλωσης και νέων συνδέσεων τα επόμενα χρόνια.

Ποιοι είναι οι δικαιούχοι

-Η ενίσχυση δίνεται μέχρι το ορίου των 2400 kWh τετραμηνιαίας κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Σε περίπτωση που η τετραμηνιαία κατανάλωση είναι μεγαλύτερη του ορίου των 2400 kWh, η ενίσχυση δίνεται μέχρι του ορίου αυτού.

-Εξαιρούνται οι δικαιούχοι Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), οι δικαιούχοι του Ειδικού Τιμολογίου Οικιακής Χρήσεως για τις Πολύτεκνες Οικογένειες, οι δικαιούχοι Ειδικού Τιμολογίου Κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, οι ενταγμένοι αυτοπαραγωγοί σε πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού ή εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού και οι ωφελούμενοι από πρόγραμμα εικονικού ενεργειακού συμψηφισμού.

-Η μόνη περίπτωση που δικαιούχοι του ΚΟΤ μπορούν να λάβουν την έκπτωση του Περιβαλλοντικού Οικιακού Τιμολογίου είναι εάν δεν λάβουν την έκπτωση του ΚΟΤ για το συγκεκριμένο τετράμηνο λόγω υπέρβασης των ορίων κατανάλωσης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ