ΕΛΛΑΔΑ

Χωρίς έγκριση από τον ΕΟΦ «φάρμακο» για το διαβήτη που διακινείται στο διαδίκτυο

Χωρίς έγκριση από τον ΕΟΦ «φάρμακο» για το διαβήτη που διακινείται στο διαδίκτυο
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Με το παραπλανητικό μήνυμα «ξεχάστε το διαβήτη» διακινείται μέσω διαδικτύου το προϊόν Diabexin της εταιρείας Botanica, το οποίο δεν διαθέτει σχετική έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Το Diabexin διακινείται ως συμπλήρωμα διατροφής, προβαλλόμενο όμως με θεραπευτικές ενδείξεις οι οποίες παραπέμπουν σε φαρμακευτική δράση. Ο ΕΟΦ τονίζει ότι το προϊόν δεν έχει αξιολογηθεί ως προς την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά του.

Με ανακοίνωση που είχε εκδώσει τον περασμένο Νοέμβριο, ο ΕΟΦ είχε προειδοποιήσει για όλα τα προϊόντα της συγκεκριμένης εταιρείας, τα οποία είναι τα εξής: Alergoxin, Arthrofix Regenerator, Arthroxin, Cardioxin, Colon Cleaner, Diabexin, Fat Burner, Gastroxin, Hepa Cleaner, Heparexin, Immunixin, Manmax, Multitonic, SlimX5, Triactal, Uroxin, Varixin, Womanixin και Youth Booster της εταιρείας Botanica Healthy Life. Όλα διακινούνται μέσω διαδικτύου ως συμπληρώματα διατροφής, προβαλλόμενα όμως με θεραπευτικές ενδείξεις που παραπέμπουν σε φαρμακευτική δράση.

Ο ΕΟΦ επανέφερε την υπενθύμιση για το Diabexin, κρίνοντάς την απαραίτητη για τη δημόσια υγεία, λόγω της έντονης προώθησής του μέσω διαδικτύου. Ο Οργανισμός, τέλος, επαναλαμβάνει ότι η αγορά φαρμάκων από μη εγκεκριμένες και αναξιόπιστες πηγές, μπορεί να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ