ΕΛΛΑΔΑ

Η Ανακύκλωση βρήκε το… μέσο μεταφοράς της! (vids)

Η Ανακύκλωση βρήκε το… μέσο μεταφοράς της! (vids)

«Τα μέσα σταθερής τροχιάς... κάνουν ανταποδοτική ανακύκλωση, ενώ οι αστικές συγκοινωνίες επεκτείνουν το κοινωνικό τους έργο», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Υπουργός Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης.

«Η Ανακύκλωση βρήκε το... μέσο μεταφοράς της!» είναι το σύνθημα της επίσημης παρουσίασης τη συνεργασίας του Εθνικού Συλλογικού Συστήματος Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης με τις Σταθερές Συγκοινωνίες (ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε.), για την εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανακύκλωσης. Για το σκοπό αυτό, ειδικά διαμορφωμένος συρμός του μετρό που μεταφέρει το μήνυμα της ανακύκλωσης ξεκίνησε από το σταθμό Εθνική Άμυνα με επιβάτες τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, τις διοικήσεις των μέσων σταθερής τροχιάς, τη διοίκηση της Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης και τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο συρμός έφτασε στο σταθμό Σύνταγμα όπου και έγινε η επίσημη παρουσίαση του προγράμματος. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα που σκοπό έχει την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των εκατομμυρίων πολιτών που κυκλοφορούν καθημερινά με τα οικολογικά μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, τραμ, ηλεκτρικός σιδηρόδρομος) για τα οφέλη της ανακύκλωσης στην προστασία του περιβάλλοντος.

Με το συγκεκριμένο πρόγραμμα δίνεται η δυνατότητα ανακύκλωσης συσκευασιών για τους επιβάτες -και όχι μόνο- στα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» που θα τοποθετηθούν αρχικά στους σταθμούς «Δάφνη» και «Δουκίσσης Πλακεντίας» του μετρό, καθώς και τις επόμενες ημέρες στη στάση «Αγία Φωτεινή» του Τραμ. «Ένα νέο μέσο ευαισθητοποίησης για την προστασία του πλανήτη υιοθετούν οι σταθερές συγκοινωνίες οι οποίες ήδη εκτελούν σημαντικό κοινωνικό έργο» τόνισε ο υπουργός Χρ Σπίρτζης και προσέθεσε: «Πρέπει να χτίσουμε μια άλλη κοινωνική συνείδηση σε τομείς που επηρεάζουν τον πλανήτη μας. Από σήμερα οι επιβάτες θα μπορούν να ανακυκλώνουν και να παίρνουν ένα ευρώ (ανά 33 συσκευασίες) και να συμμετέχουν σε μηναίο διαγωνισμό για 10 δωρεάν προσωποποιημένες μηνιαίες κάρτες, και 100 δωρεάν εισιτήρια διάρκειας 90 λεπτών».

Όπως επισήμανε ο υπουργός, η κοινωνική πολιτική αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. «Αλλάζει τοπίο το σύστημα των μεταφορών στην χώρα μας, αλλάζουν τοπίο οι αστικές συγκοινωνίες» δήλωσε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης αναφέρθηκε στους τρεις νέους σταθμούς που θα παραδοθούν στο επιβατικό κοινό σε λίγους μήνες, στη δημοπράτηση της γραμμής 4 του μετρό, στην ολοκλήρωση του μετρό Θεσσαλονίκης, στην αναβάθμιση του ηλεκτρικού.

photo 1 ΣΥΡΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ

Καταλήγοντας ο υπουργός τόνισε ότι από την πλήρη εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου εξοικονομήθηκαν χρήματα τα οποία θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση του στόλου των συγκοινωνιών. Μετά το τέλος της εκδήλωσης ο κ. Σπίρτζης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Είναι μια σημαντική μέρα για τις σταθερές συγκοινωνίες, για τις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας και εν συνεχεία και της Θεσσαλονίκης να επεκτείνουν το κοινωνικό τους έργο και σε άλλους τομείς, όπως η ευαισθητοποίηση του περιβάλλοντος αλλά και να αποκτήσουν τα παιδιά μας οικολογική περιβαλλοντική συνείδηση. Η ανακύκλωση είναι που θα προσελκύσει πολλούς πολίτες καθώς με το μέτρο αυτό θα μπορούν να κερδίζουν ανταποδοτικά εισιτήρια αλλά και κάρτες».

Το Εθνικό Συλλογικό Σύστημα ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ και οι ΣΤΑΘΕΡΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ (ΣΤΑ.ΣΥ Α.Ε.), ξεκινούν τη συνεργασία τους με την εφαρμογή ενός Ολοκληρωμένου Προγράμματος Ανακύκλωσης. Ο σκοπός του Προγράμματος αυτού είναι:

  • Η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση των εκατομμυρίων πολιτών που κυκλοφορούν καθημερινά με τα οικολογικά μέσα σταθερής τροχιάς (ΜΕΤΡΟ, ΤΡΑΜ, ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΟΣ) για τα οφέλη της ανακύκλωσης στην προστασία του περιβάλλοντος
  • Να δοθεί η δυνατότητα ανακύκλωσης συσκευασιών για τους επιβάτες -και όχι μόνο- στα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» που θα τοποθετηθούν αρχικά στους σταθμούς «Δάφνη» και «Δουκίσσης Πλακεντίας» του Μετρό, καθώς και στη στάση «Αγία Φωτεινή» του Τραμ

Οι επιβάτες των αστικών συγκοινωνιών θα έχουν τη δυνατότητα, μέσω της ανακύκλωσης στα «Σπιτάκια Ανταποδοτικής Ανακύκλωσης» που θα λειτουργούν στους σταθμούς των μέσων σταθερής τροχιάς, να κερδίζουν κάθε μήνα:

• 10 δωρεάν προσωποποιημένες μηνιαίες κάρτες ATH.ENA CARD
• 100 δωρεάν ενιαία εισιτήρια (διάρκειας 90 λεπτών)

Οι Σταθερές Συγκοινωνίες θα αποτελέσουν την 1η Δημόσια Επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας της χώρας μας και το 2ο Φορέα στη χώρα μας μετά την Ελληνική Αστυνομία, που θα εκπληρώσει τη νομική υποχρέωση ανακύκλωσης των συσκευασιών που απορρέει από το Νόμο 4496/2017 για τη «Διαλογή στην Πηγή», σε συνεργασία με τον Εθνικό Φορέα, Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ. Πληροφορίες για την Ανταποδοτική Ανακύκλωση και το Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Ανακύκλωσης:

Σημαντικό μέρος της δράσης της ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ, αποτελεί η υλοποίηση Προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενεργό συμμετοχή των νέων κυρίως ανθρώπων. Στο πλαίσιο αυτό, η ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΗ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ δημιούργησε το 1ο πανευρωπαϊκά Πάρκο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης, που είναι ο ιδανικός προορισμός για τους νέους ανθρώπους, τους μαθητές και τις οικογένειές τους, αποτελώντας έναν Πολυχώρο Ανακύκλωσης, ο οποίος βρίσκεται στον ευρύτερο χώρο του Δημαρχείου Αγίων Αναργύρων – Καματερού (Λ. Δημοκρατίας 61).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ