ΕΛΛΑΔΑ

Κοτζιάς: Βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ένα κανονικό, επανενωμένο σύγχρονο κράτος με πλήρη κυριαρχία

Κοτζιάς: Βιώσιμη λύση του Κυπριακού, ένα κανονικό, επανενωμένο σύγχρονο κράτος με πλήρη κυριαρχία
EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ

«Το κλειδί για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού προβλήματος είναι να καταστεί το επανενωμένο κράτος της Κύπρου ένα κανονικό σύγχρονο κράτος, προς όφελος της ευημερίας όλου του κυπριακού λαού», αναφέρει στην ανακοίνωσή του με αφορμή, σήμερα, την 44η επέτειο της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, κάνοντας λόγο για «κράτος με πλήρη κυριαρχία, πλήρη ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα, απαλλαγμένο από ξένα κατοχικά στρατεύματα, ξένες εξαρτήσεις και μονομερείς δυνατότητες επέμβασης τρίτων χωρών στα εσωτερικά του».

«Σαν σήμερα, πριν από 44 χρόνια, στις 20 Ιουλίου του 1974» ανέφερε ο κ. Κοτζιάς «τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Κύπρο και την ακρωτηρίασαν εδαφικά, διαιρώντας στα δύο τόσο το ίδιο το νησί όσο και τον κυπριακό λαό. 'Αφησαν πίσω τους πολυάριθμα θύματα και αγνοούμενους, καθώς και σωρεία παραβιάσεων των πιο βασικών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Χιλιάδες Κυπρίων αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να γίνουν πρόσφυγες μέσα στην ίδια τους τη χώρα. Η καταστροφική μανία του εισβολέα δεν σεβάστηκε ούτε τη θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά. Πολλά ήσαν τα ελληνικά και χριστιανικά μνημεία που γνώρισαν τη βαρβαρότητά του. Θύματα της τουρκικής εισβολής ήσαν, βεβαίως, και οι ίδιοι οι Τουρκο-κύπριοι».

Ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι «44 χρόνια μετά, η Τουρκία εξακολουθεί να παραβιάζει στην Κύπρο κάθε έννοια Διεθνούς Δικαίου και να περιφρονεί τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών. Η Κύπρος, μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παραμένει ακόμα υπό την παράνομη στρατιωτική κατοχή ενός άλλου κράτους μέλους των Ηνωμένων Εθνών».

Κάνοντας μνεία στις προϋποθέσεις που αποτυπώθηκαν και στις εποικοδομητικές προτάσεις που παρουσίασε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στη Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας «με τις οποίες διαφώνησαν μόνον η Τουρκία και η τουρκο-κυπριακή κοινότητα που επιμένουν στις αναχρονιστικές και αδιάλλακτες θέσεις τους για διατήρηση των τουρκικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Κύπρο και του “δικαιώματος” μονομερούς επέμβασης της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις της Κύπρου» ο κ. Κοτζιάς εξέφρασε την ελπίδα ότι «ο πρόσφατος διορισμός απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα δημιουργήσει μια νέα κινητικότητα στις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού».

Τέλος ο υπουργός Εξωτερικών επισήμανε ότι «η Ελλάδα παραμένει αρωγός και συμπαραστάτης στο πλευρό της Κύπρου, του κυπριακού ελληνισμού, αλλά και ολόκληρου του κυπριακού λαού, με σκοπό την επανένωσή του σε ένα κυρίαρχο και ανεξάρτητο Κυπριακό κράτος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ