ΕΛΛΑΔΑ

Φωτιά: 72 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το ΠΝ - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις

Φωτιά: 72 άνθρωποι έχουν διασωθεί από το ΠΝ - Σε επιφυλακή οι Ένοπλες Δυνάμεις
ΘΑΝΑΣΗΣ ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI

Σε εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη επιχείρηση έρευνας και διάσωσης του Πολεμικού Ναυτικού και 72 ανθρώπους έχει περισυνελλέξει μέχρι στιγμής από τη θάλασσα η φρεγάτα «Έλλη» του Πολεμικού Ναυτικού, με τη συνδρομή ελικοπτέρων και παραπλεόντων πλοίων, όπως ανέφερε σε έκτακτη ενημέρωση στους στρατιωτικούς συντάκτες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Όπως τόνισε ο ΥΕΘΑ αρκετοί βρέθηκαν έως και 4 μίλια μακριά από την ακτή. Επιπρόσθετα ο κ. Καμμένος τόνισε πως στην περιοχή έχει ήδη φτάσει η Ζ΄Μοίρα Αμφίβιων Καταστροφών με 65 άτομα προσωπικό με 19 ελαστικές λέμβους που «σαρώνουν» από ξηράς και θαλάσσης για την ανεύρεση και άλλων εγκλωβισμένων.

Επιπλέον ο κ. Καμμένος δήλωσε πως ζητήθηκε η συνδρομή συμμαχικών χωρών που διέθεσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV), τα οποία πετούν πάνω από τις πληγείσες περιοχές και δίνουν εικόνα υψηλής ανάλυσης. Οι πληροφορίες από τα UAV θα μεταβιβάζονται από το ΕΘΚΕΠΙΧ σε όλους τους αρμόδιους φορείς.

Ο αναπληρωτής υπουργός, Φώτης Κουβέλης, τόνισε πως είναι σε ετοιμότητα όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία, τα κινητά χειρουργεία και οι μονάδες εγκαυμάτων, ενώ έχουν διατεθεί δύο στρατιωτικά ασθενοφόρα για την μεταφορά τραυματιών.

Επιπρόσθετα έχουν διατεθεί για την υποδοχή των πληγέντων 150 κλίνες στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, 400 κλίνες στο στρατόπεδο του Αυλώνα, και σε δεύτερο χρόνο αν απαιτηθεί η Σχολή Ικάρων και η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Η Κύπρος έχει διαθέσει 64 άτομα με ελαφρύ οπλισμό για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Συνολικά οι Ένοπλές Δυνάμεις έχουν ενεργοποιήσει μέχρι στιγμής από πλευράς Πολεμικής Αεροπορίας 4 αεροσκάφη CL-415, 6 αεροσκάφη CL-215, 2 ελικόπτερα Σινούκ, 1 ελικόπτερο Super Puma. Παράλληλα ενεργοποιηθήκαν όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα, υδροφόρες, προωθητές γαιών και πυροσβεστικά. Από τα μέσα του Πολεμικού Ναυτικού ενεργοποιηθήκαν μια φρεγάτα, 3 αρματαγωγά, 3 σκάφη ανορθόδοξου πολέμου, 2 ελικόπτερα S70. Από τα μέσα της Αεροπορίας Στρατού διατέθηκαν 5 ελικόπτερα Σινούκ και τμήματα ειδικών δυνάμεων

Ο Αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Χριστοδούλου τόνισε πως τα εναέρια πυροσβεστικά μέσα συμπλήρωσαν χθες πάνω από 75 ώρες πτήσεως, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν αρκετές βλάβες στα αεροσκάφη, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν όλες από τους τεχνικούς.

«Εκ μέρους όλων μας και της πολιτικής και της στρατιωτικής ηγεσίας του υπουργείου να συγχαρώ τα στελέχη των ΕΔ για την άμεση ανταπόκριση τους στην εφαρμογή του σχεδιασμού για την αυτοθυσία τους και τον επαγγελματισμό τους. Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα συνδράμουν με κάθε τρόπο την πολιτεία και τους πολίτες σε αυτή την μεγάλη καταστροφή» κατέληξε ο κ. Καμμένος.

Στις 06.00 ο ΥΕΘΑ μαζί με τον ΑΝΥΕΘΑ και τον Α/ΓΕΑ θα πετάξουν με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές για να εκτιμήσουν την κατάσταση.

Στην ενημέρωση έλαβαν μέρος σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ