ΕΛΛΑΔΑ

Σαντορινιός: Το σήμα αφορούσε την ώρα έναρξης επιχειρήσεων και όχι ανεύρεσης σορών

Σαντορινιός: Το σήμα αφορούσε την ώρα έναρξης επιχειρήσεων και όχι ανεύρεσης σορών
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση σχετικά με το δημοσίευμα εφημερίδας που αναφέρει ότι ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είχε «ασφαλή πληροφορία» για την ανάσυρση σορών.

To σήμα του Λιμενικού Σώματος αναφορικά με την επιχείρηση διάσωσης ατόμων και την ανεύρεση σορών στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή Μάτι Αττικής, που επλήγη από την καταστροφική πολύνεκρη πυρκαγιά στις 23/07, αναφέρει ως ώρα έναρξης των επιχειρήσεων διάσωσης την 19:08, επιχείρηση η οποία εξελίχθηκε καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας μέχρι τα ξημερώματα, και όχι, όπως λανθασμένα ερμηνεύτηκε, ως ώρα ανεύρεσης σορών, αναφέρει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, σχολιάζοντας σχετικό δημοσίευμα εφημερίδας που επικαλείται αναφορά του λιμεναρχείου Ραφήνας.

Ο κ.Σαντορινιός τονίζει ότι η σχετική αναφορά του λιμεναρχείου περιγράφει όλα τα συμβάντα που ακολούθησαν εκείνη την ημέρα, καθώς και τα σκάφη που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση, κάτι που σημαίνει ότι όλα αυτά τα σκάφη δεν είχαν φθάσει πριν από τις 19:08 το απόγευμα, όταν και ξεκίνησε η περισυλλογή των πληγέντων.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας προσθέτει επίσης ότι το σήμα του Λιμενικού Σώματος γράφτηκε την Τρίτη στις 24/07 στις 18:30 το απόγευμα, μια μέρα μετά τα γεγονότα, έχοντας πια τη συνολική εικόνα της κατάστασης.

Το δημοσίευμα

«Ασφαλή πληροφορία» για την ανάσυρση σορών, θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς από τα πληρώματα 11 σκαφών του Λιμενικού Σώματος που είχαν προσεγγίσει το λιμάνι της Ραφήνας, είχε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής από τις 19:08 το απόγευμα της Δευτέρας, 23 Ιουλίου.

Αυτό προκύπτει από το σήμα - ντοκουμέντο του ημερολογίου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ραφήνας προς το Θάλαμο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος και το οποίο δημοσιεύει σήμερα η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».

fwtia eggrafo limeniko

Σύμφωνα με αυτό το σήμα, τη συγκεκριμένη ώρα «πραγματοποιήθηκαν συνεχείς ροές διασωθέντων στο λιμένα Ραφήνας καθώς και ανευρεθέντων σορών ατόμων από την περιοχή έξωθεν λιμένα Ραφήνας έως και Ν.Ο. Μάτι Αττικής καθώς και της ευρύτερης θαλάσσιας περιοχής».

Από επόμενο σήμα γίνεται γνωστό, ότι στις 22:30 της 23/07, ενημερώθηκαν ο υφυπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός, ο ΓΓ Λιμενικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπιρίδης, ο αρχηγός του Λιμενικού Σταμάτης Ράπτης και ο β΄ υπαρχηγός Αθανάσιος Ντούνης καθώς την ώρα αυτή έφτασαν στο λιμεναρχείο Ραφήνας.

Από το ίδιο έγγραφο - ντοκουμέντο προκύπτει ότι στις 05:25 τα ξημερώματα της 24ης Ιουλίου 2018 είχαν διασωθεί περισσότεροι από 700 πολίτες και περισυλλεγεί 11 σοροί θυμάτων.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ