ΕΛΛΑΔΑ

Συνελήφθη στην Ελλάδα για διακίνηση μεταναστών η 23χρονη κολυμβήτρια - ηρωίδα από τη Συρία

Συνελήφθη στην Ελλάδα για διακίνηση μεταναστών η 23χρονη κολυμβήτρια - ηρωίδα από τη Συρία
EPA/JOERG CARSTENSEN/φωτογραφία αρχείου

Η 23χρονη Σάρα Μαρντίνι και η αδερφή της, Γιούσρα είχαν προκαλέσει παγκόσμια συγκίνηση, όταν έσωσαν από βέβαιο πνιγμό 18 ανθρώπους, κολυμπώντας για ώρες μέσα στη νύχτα και «ρυμουλκώντας» τη βάρκα με τα χέρια τους έως τα ελληνικά παράλια. 

Την περασμένη Τρίτη, η Ελληνική Αστυνομία συνέλαβε στη Μυτιλήνη τη Σάρα, μαζί με άλλα μέλη ΜΚΟ, ως ύποπτους παράνομης διακίνησης μεταναστών στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης, συνελήφθησαν συνολικά έξι Έλληνες και 24 αλλοδαποί, άπαντες μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων.

Γιούσρα και Σάρα Μαρντίνι: Οι προσφυγοπούλες που συγκίνησαν, στο περιθώριο της G20

«Οι δραστηριότητες ενός οργανωμένου εγκληματικού δικτύου που συστηματικά διευκόλυνε την παράνομη είσοδο μεταναστών στη χώρα, αποκαλύφθηκαν πλήρως», γράφει η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Ο Έλληνας δικηγόρος που εκπροσωπεί τόσο τη Σάρα Μαρντίνι όσο και τον έτερο συλληφθέντα, Γερμανό υπήκοο Σον Μπίντερ, αρνήθηκε τις κατηγορίες, τονίζοντας πως οι πελάτες του εργάζονταν εθελοντικά στην Μυτιλήνη, για λογαριασμό της ΜΚO Emergency Response Centre International και πως δεν βρίσκονταν καν στην Ελλάδα τις ημερομηνίες που κατηγορούνται πως διέπραξαν τα αδικήματα: «Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποδείξεις για το ότι διέπραξαν έστω και ένα από τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται. Σε πολλές από τις ημερομηνίες στις οποίες υποτίθεται πως διέπραξαν τα αδικήματα, δεν βρίσκονταν καν στην Ελλάδα», σημείωσε ο Χάρης Πέτσικας στο Associated Press την Τετάρτη.

Οι δύο αδερφές, αμφότερες πρωταθλήτριες κολύμβησης στη Συρία, είχαν τιμηθεί για τη γενναιότητα και την πράξη αυτοθυσίας τους. Η αδερφή της προσφάτως συλληφθείσας δε, Γιούσρα είχε πάρει εισιτήριο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Όπως αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα Tageszeitung, «η Σάρα θα επέστρεφε στο Βερολίνο την ερχόμενη Δευτέρα για την έναρξη του νέου φοιτητικού έτους. Ωστόσο, τα πράγματα εξελίχθηκαν αλλιώς. Την Τρίτη η Μαρντίνι συνελήφθη στην Ελλάδα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ