ΕΛΛΑΔΑ

Βαρθολομαίος σε Κύριλλο: Με τον διάλογο θα λύσουμε τα προβλήματα

Βαρθολομαίος σε Κύριλλο: Με τον διάλογο θα λύσουμε τα προβλήματα
EUROKINISSI/ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΝΑΣ

Στη δύναμη του διαλόγου, προκειμένου να επιλυθούν τα υπάρχοντα προβλήματα, επικεντρώθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά τη διαλογική συζήτηση που προηγήθηκε της κατ’ ιδίαν με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, στο Φανάρι.

«Πιστεύουμε στον διάλογο, διότι όταν οι πολιτικοί ηγέτες διά του διαλόγου προσπαθούν να επιλύσουν τα προβλήματα των χωρών τους, πολύ περισσότερο εμείς οι θρησκευτικοί ηγέτες πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτό το όργανο του διαλόγου, το θεόσταλτο για να λύνουμε τα υπάρχοντα προβλήματα», τόνισε ο προκαθήμενος της Ορθοδοξίας.

Επιπρόσθετα, εξέφρασε τη χαρά όλου του Οικουμενικού Πατριαρχείου που επεφύλασσε στον Πατριάρχη Κύριλλο θερμή υποδοχή και τον καλωσόρισε.

«Είμαστε χαρούμενοι εδώ στο Οικουμενικό Πατριαρχείο που υποδεχόμαστε τον Μακαριώτατο και Αγιώτατο Πατριάρχη Μόσχας και πάσης Ρωσίας κ. Κύριλλο με τη συνοδεία του. Κάθε φορά που συναντόμεθα χαιρόμεθα εκατέρωθεν και έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος», επισήμανε.

Στην αντιφώνησή του, ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος σημείωσε πως οι πολιτικοί εκπροσωπούν τα κράτη τους, αλλά οι πνευματικοί ηγέτες οφείλουν να προασπίζουν την οικουμενικότητα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, ενώ παράλληλα έκανε πολλές αναφορές στην οικουμενική Ορθοδοξία και στην ανάγκη διατήρησης της ενότητας μακριά από πολιτικές σκοπιμότητες.

Επιπλέον, ανέφερε ότι κάθε φορά που επισκέπτεται το Φανάρι, παρά τις δυσκολίες των διαλόγων, περνά τις πιο όμορφες στιγμές, με τον Οικουμενικό Πατριάρχη να ενθυμείται τους πνευματικούς πατέρες τόσο του ιδίου όσο και του επισκέπτη του.

Η ιστορική επίσκεψη του Πατριάρχη Μόσχας ξεκίνησε στις 10:00 το πρωί κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Τον Πατριάρχη Κύριλλο υποδέχθηκαν στην είσοδο του Πατριαρχείου οι μητροπολίτες Γαλλίας και Σμύρνης οι οποίοι τον οδήγησαν στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου όπου προσκύνησε τα ιερά λείψανα των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ