ΕΛΛΑΔΑ

Εντυπωσιακό θέαμα: Υδροστρόβιλος-«γίγας» στη Σαντορίνη

Εντυπωσιακό θέαμα: Υδροστρόβιλος-«γίγας» στη Σαντορίνη
video grab

Ένα σπάνιο κι άκρως εντυπωσιακό φαινόμενο καταγράφηκε ανοικτά της Σαντορίνης προκαλώντας την έκπληξη και τον θαυμασμό όχι μόνο όσων έτυχε να βρίσκονται στο Ακρωτήρι την περασμένη Τρίτη, αλλά και των χρηστών των social media, μέσω των οποίων η μοναδική εικόνα κάνει τον γύρο του κόσμου.

Ο λόγος για έναν υδροστρόβιλο, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του την περασμένη εβδομάδα στο νησί των Κυκλάδων, κι εντυπωσίασε όσους τον είδαν, κυρίως λόγω του μεγέθους του.

Δείτε τα βίντεο που δημοσιεύθηκαν στο facebook στην σελίδα του Severe Weather Europe που καταγράφει ακραία καιρικά φαινόμενα στην Ευρώπη.

Τι είναι ο υδροστρόβιλος

Πρόκειται για ένα φαινόμενο που κάνει την εμφάνισή του συνήθως σε μέρες με μεγάλη ζέστη και υγρασία. Ουσιαστικά πρόκειται για μια δίνη, που σχηματίζεται μεταξύ της επιφάνειας της θάλασσας κι ενός «καταιγιδοφόρου νέφους».

Ο σχηματισμός του οφείλεται κυρίως στη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ υδάτινων επιφανειών και ανώτερων ατμοσφαιρικών στρωμάτων.

Οι υδροστρόβιλοι, κινούνται με ταχύτητα ανέμων που ξεπερνά ακόμη και τα 100 χλμ/ώρα, ενώ πλησιάζοντας προς τη στεριά αποδυναμώνονται.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ