ΕΛΛΑΔΑ

Δίπλωμα οδήγησης: Παράταση για όσους έχουν συμπληρώσει τα 74 έτη

Δίπλωμα οδήγησης: Παράταση για όσους έχουν συμπληρώσει τα 74 έτη
EUROKINISSI

Παράταση στις άδειες οδήγησης για όσους έχουν συμπληρώσει το 74ο έτος της ηλικίας τους, μέχρι να ορισθεί η ημερομηνία της πρώτης δοκιμασίας ανανέωσης του διπλώματος (δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς) δίνει το υπουργείο Μεταφορών.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εγκύκλιο του γενικού γραμματέα Μεταφορών Θάνου Βούρδα, όσοι έχουν υποβάλει αιτήσεις στις διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των περιφερειακών ενοτήτων της χώρας μετά τις 30 Αυγούστου για ανανέωση της άδειας μέχρι την 31η Δεκεμβρίου, θα μπορούν να χρησιμοποιούν την ήδη υπάρχουσα, μέχρι να εξεταστούν και να διαπιστωθεί ο βαθμός της ικανότητάς τους.

Η ημερομηνία αυτή δεν μπορεί να απέχει περισσότερο από τρεις μήνες από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης και των απαιτούµενων δικαιολογητικών.

Αναλυτικά η εγκύκλιος του γενικού γραμματέα αναφέρει:

«Για την αποφυγή ταλαιπωρίας των πολιτών, σας ενηµερώνουµε ότι άδειες οδήγησης κατόχων που έχουν συµπληρώσει την ηλικία των εβδοµήντα τεσσάρων (74) ετών και υποβάλλουν στις διευθύνσεις Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας µετά την 30/8/2018, αίτηση και τα απαιτούµενα δικαιολογητικά για την ανανέωση της άδειας οδήγησης σε εφαρµογή της παρ. 3 του άρθρου 7 του π.δ. 51/2012 (Α΄101) µέχρι την 31η ∆εκεµβρίου 2018, εξακολουθούν να ισχύουν µέχρι την ηµεροµηνία προγραµµατισµού της δοκιµασίας (για πρώτη φορά) προσόντων και συµπεριφοράς. Η ηµεροµηνία αυτή δεν µπορεί να απέχει περισσότερο από τρείς µήνες από την ηµεροµηνία υποβολής της αίτησης και των απαιτούµενων δικαιολογητικών.

Για την ως άνω παράταση ισχύος χορηγείται σχετική βεβαίωση από την οικεία ∆ιεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών».

Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη, οι ηλικιωμένοι οδηγοί θα πρέπει να δώσουν ξανά εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης μόλις συμπληρώσουν το 74ο έτος της ηλικίας τους και μάλιστα να επαναλαμβάνουν την διαδικασία κάθε τρία έτη, εκτός από τις ιατρικές βεβαιώσεις που θα προσκομίζουν.

Όσοι είναι πάνω από 80 ετών, θα πρέπει να δίνουν εξετάσεις για δίπλωμα κάθε δύο χρόνια.

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, οι ηλικιωμένοι θα κάνουν έναν κύκλο βασικής οδήγησης και δεν θα δίνουν όλο το πρόγραμμα των εξετάσεων (σήματα οδήγησης). Ανανέωση διπλώματος υποχρεούνται και οι οδηγοί άλλων χωρών που ζουν και κυκλοφορούν στους ελληνικούς δρόμους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ