Το σενάριο της έκρηξης βόμβας ή άλλου μηχανισμού εξετάζεται διεξοδικά σε πόρισμα 300 σελίδων του Εργαστηρίου Ναυπηγικής και Τεχνολογίας του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, σχετικά με τα αίτια της βύθισης του δεξαμενόπλοιου «Αγία Ζώνη ΙΙ», που προκάλεσε τεράστια ρύπανση στον Σαρωνικό πριν από έναν χρόνο.

Διαβάστε επίσης

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδας «Νέα», στο πόρισμα, που συντάχθηκε – ύστερα από εισαγγελική παραγγελία – έπειτα από εννιά επιθεωρήσεις του «Αγία Ζώνη ΙΙ», ερευνάται αναλυτικά αν το ρήγμα μήκους περίπου 2-3 μέτρων στα ύφαλα του πλοίου σχετίζεται με πιθανή έκρηξη, αγνώστου μηχανισμού. Τα στοιχεία αυτά φέρεται ότι ανακύπτουν από την ανάλυση της στρέβλωσης και της παραμόρφωσης των μεταλλικών ελασμάτων στον χώρο του ρήγματος και από άλλα ευρήματα.

Όμως, από την άλλη πλευρά, δεν φαίνεται να έχουν εντοπισθεί ίχνη εκρηκτικού μηχανισμού, πυρίτιδας κ.λπ. Κάτι που ίσως αποδίδεται στην πολύμηνη βύθιση του πλοίου.

Σε περίπτωση που επιβεβαιωθεί αυτό το ενδεχόμενο δημιουργούνται νέα δεδομένα, όπως και πλήθος ερωτημάτων για το εν λόγω ναυάγιο που είχε προκαλέσει μεγάλη οικολογική καταστροφή τον Σεπτέμβριο του 2017 σε ευρύτατη θαλάσσια περιοχή γύρω από την Αττική.

Video: Ο απολογισμός του Σαρωνικού

Τα ερωτήματα πληθαίνουν αφού, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, άλλοι πραγματογνώμονες που ασχολήθηκαν με το εν λόγω συμβάν δεν είχαν βρει ενδείξεις συμβατές με έκρηξη βόμβας στο «Αγία Ζώνη ΙΙ», ενώ ήταν ασαφείς και οι λόγοι διαρροής των καυσίμων σε σύντομο χρονικό διάστημα, που προκάλεσαν την τεράστια ρύπανση – εξετάζοντας, μάλιστα, το ενδεχόμενο της «σκόπιμης ενέργειας».

Όμως, κανένα από τα πορίσματα που είχε παραδοθεί στις δικαστικές Αρχές, ενόψει της παράδοσης της ανάλυσης από το ΕΜΠ, που θεωρείται «κλειδί» για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης. Επιπλέον, αν τελικώς επιβεβαιωθεί η έκρηξη βόμβας που βύθισε το πλοίο, παραμένει άγνωστο ποιοι ήταν οι δράστες και τα κίνητρα που οδήγησαν σε αυτή τη δολιοφθορά.

Υπενθυμίζεται ότι το «Αγία Ζώνη ΙΙ», βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστα αίτια νοτιοδυτικά της Αταλάντης, στον Σαρωνικό, έμφορτο με 2.570 τόνους καύσιμα  προκαλώντας μεγάλη ρύπανση στις παράκτιες περιοχές του Σαρωνικού. Τη στιγμή του ναυαγίου, από τα 11 μέλη του πληρώματος, στο πλοίο βρισκόταν ένας ναύτης και ο α’ μηχανοδηγός.

Δες τον κόσμο μέσα από το φακό του CNN Greece. Ακολούθησέ μας στο Instagram!

Διαβάστε επίσης

Αγία Ζώνη II: Ανοιχτό το ενδεχόμενο δολιοφθοράς

«Δίαιτα για την υγεία του πλανήτη»: Γιατί οι ειδικοί θέλουν να βάλουν… φρένο στην κατανάλωση κρέατος

«Δεν υπάρχει τοξική ρύπανση στο Μάτι»: Διαψεύδουν Αστεροσκοπείο, ΕΛΚΕΘΕ και Δημόκριτος

Ανασκόπηση 2018: Δέκα φωτογραφίες μέσα από τις οποίες ο πλανήτης εκπέμπει SOS