ΕΛΛΑΔΑ

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Frontex επιτηρεί τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα

Μη επανδρωμένο αεροσκάφος της Frontex επιτηρεί τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα
hcg.gr/ Λιμενικό Σώμα

Το πρώτο μη επανδρωμένο αεροσκάφος, το οποίο θα επιχειρεί επιτήρηση για τη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων, ξεκίνησε πτήσεις στην Ελλάδα.

Το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος (ΜΕΑ) τύπου HERON 1 διατέθηκε από τον Οργανισμό Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX) για 600 ώρες πτήσης στο πλαίσιο της διεξαγωγής δοκιμαστικής επιχειρησιακής εκμετάλλευσης.

Η πρώτη επιχειρησιακή πτήση διάρκειας 14 ωρών, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη.

Το εν λόγω Μ.Ε.Α, που έχει ως βάση το Αεροδρόμιο Τυμπακίου (Κρήτη) της Πολεμικής Αεροπορίας, θα πραγματοποιεί πτήσεις επιτήρησης των θαλασσίων συνόρων στο πλαίσιο της Μικτής Ευρωπαϊκής Επιχείρηση "Ποσειδών", που διεξάγεται σε συνεχή βάση από το Μάιο του 2008 υπό τον συντονισμό των αρχηγείων του λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ και υπό την εποπτεία του Οργανισμού FRONTEX.

Μέσω αυτού του εγχειρήματος, το Λιμενικό Σώμα γίνεται η πρώτη ακτοφυλακή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που χρησιμοποιεί τέτοιου είδους επιχειρησιακό μέσο για την αστυνόμευση του θαλάσσιου πεδίου και την καταπολέμηση του διασυνοριακού εγκλήματος.

Στην πρώτη πτήση παρευρέθηκαν, από πλευράς FRONTEX, ο αρμόδιος τμηματάρχης Έρευνας και Καινοτομίας του Οργανισμού (Research & Innovation Unit), κος Javier QUESADA και από πλευράς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, o Διοικητής της Υπηρεσίας Εναερίων Μέσων Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, Αρχιπλοίαρχος ΛΣ Γεώργιος Καραγεώργος και ο αρμόδιος τμηματάρχης Οργάνωσης και Ανάπτυξης της Υπηρεσίας Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, Πλωτάρχης ΛΣ(Ο) Διονύσιος Χριστοφίλης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ