Υπόθεση Ζακ Κωστόπουλου: Ενδελεχή και διαφανή έρευνα ζητά η Διεθνής Αμνηστία
Πηγή: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Την πλήρη και ουσιαστική έρευνα από τις αρμόδιες αρχές αναφορικά με την υπόθεση του Ζακ Κωστόπουλου και όλα όσα συνέβησαν το μεσημέρι της Παρασκευής 21 Σεπτεμβρίου, καθώς και για τη στάση της αστυνομίας, ζητάει η Διεθνής Αμνηστία.

«Tο λιντσάρισμα και η δολοφονία του Ζακ Κωστόπουλου την περασμένη Παρασκευή στην Ομόνοια, όπως και τα στοιχεία, οι μαρτυρίες και τα βίντεο που έχουν έρθει στη δημοσιότητα, μας έχουν συγκλονίσει όλες και όλους» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωσή του το ελληνικό τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας.

Σε δηλώσεις της, η δικηγόρος της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου Άννυ Παπαρρούσου, έχει χαρακτηρίσει ως «υπερβολική, παράνομη και αναίτια» τη βία που ασκήθηκε στον τραυματισμένο Ζακ Κωστόπουλο κατά τη σύλληψή του, έξω από το κοσμηματοπωλείο στην Ομόνοια επικαλούμενη το επίμαχο βίντεο της Εφημερίδας των Συντακτών για το οποίο έχει διαταχθεί προκαταρκτική έρευνα.

«Ο Ζακ ήταν ακτιβιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του ΛΟΑΤΚΙ κινήματος, ομοφυλόφιλος, drag queen και οροθετικός. Γρονθοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, αφού μπήκε σε κοσμηματοπωλείο, υπό συνθήκες που ερευνώνται, και στη συνέχεια παγιδεύτηκε με τη βία σε αυτό.

»Η επίθεση στον αδύναμο/η, τα στερεότυπα για την εικόνα του Άλλου, ο φόβος του διαφορετικού, ο στιγματισμός και η περιθωριοποίηση, αποτελούν φαινόμενα που δεν μπορούν και δεν πρέπει να γίνουν ανεκτά στην κοινωνία μας. Επιπλέον, ο σεξιστικός και ομοφοβικός χαρακτήρας, και ο στιγματισμός ενάντια στους χρήστες ναρκωτικών, στον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη σε πολλές περιπτώσεις ο δημόσιος διάλογος μετά τη δολοφονία, σηματοδοτεί κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων πλατιών κοινωνικών ομάδων», επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με το τέρας», καταλήγει η Διεθνής Αμνηστία.

Διαβάστε επίσης